Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Hamas tvrdí, že izraelský premiér odďaľuje prijatie dohody o prímerí v Gaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

GAZA - Palestínske militantné hnutie Hamas v pondelok obvinilo izraelského premiéra Benjamina Netanjahua zo snahy zabrániť prímeriu v Pásme Gaze tým, že do návrhu dohody požaduje zahrnúť nové podmienky. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Hamas údajne dostal najnovšie požiadavky Izraela po rokovaniach v Ríme, na ktorých sa zúčastnili predstaviteľa Izraela, USA, Egypta a Kataru. Izraelské úrady obvinenie Hamasu odmietli komentovať.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

"Z toho, čo sprostredkovatelia povedali, je jasné, že Netanjahu sa vrátil k svojej stratégii otáľania, prokrastinácie a vyhýbania sa dosiahnutiu dohody, a to kladením nových podmienok a požiadaviek," uviedol Hamas v pondelkovom vyhlásení. Lídra Izraela obvinilo, že odstúpil od predchádzajúceho návrhu sprostredkovateľov, ktorý bol podľa nich založený na "izraelskom dokumente".

Hamas sa usiluje o dohodu o prímerí, ktorá by ukončila boje v Pásme Gazy. Netanjahu však tvrdí, že konflikt sa zastaví až po úplnej porážke Hamasu. Rozpory panujú aj v otázke plnenia dohodnutých podmienok.

Washington, ktorý rozhovory zastrešuje, opakovane vyhlásil, že dohoda o prímerí je na dosah. Izrael tvrdí, že prijatie dohody odďaľuje hnutie Hamas.

Viac o téme: PrímerieIzraelHamasPásmo GazyOdďalovanie prijatia dohody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu