Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Peklo za múrmi talianskych väzníc: Na svetlo prenikli strašné správy! Špina a samovraždy, väzni prehĺtajú žiletky

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

RÍM – Preplnené priestory, otrasné hygienické podmienky a nedostatok dozorcov. V Taliansku čelia kritickej situácii vo väzniciach. K už spomínaným zlým podmienkam sa pridávajú množiace sa prípady samovrážd, seba mrzačenia, hladoviek či zranení.

Na alarmujúcu situáciu upozornila organizácia Antigone, ktorá sa venuje väzenskému systému v Taliansku. Tamojšie ústavy na výkon trestu podľa nej doslova praskajú vo švíkoch, informuje o tom denník Pravda. Už pred dvomi rokmi bolo v krajine za mrežami zhruba 56-tisíc väzňov, čo je o 5 000 viac, ako je celková kapacita väzníc. Dnes je toto číslo ešte vyššie  a trest si odpykáva až 61-tisíc ľudí. Zaplnenosť väzenských zariadení presahuje 130 percent a až v 56 ústavoch, teda vo viac ako štvrtine z celkového počtu, sa pohybuje nad 150 percentami. V niektorých mužských väzniciach sedí dokonca dvakrát toľko odsúdených, ako je ich kapacita.

archívne video 

Matka Slováka väzneného v USA o prípade (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Aby ste pochopili vážnosť situácie, predstavte si, že by v škole alebo v nemocnici bolo dvakrát viac žiakov či pacientov, než je počet, o ktorý sa tam dokážu postarať,“ uviedlo v správe združenie Antigone. Preplnené sú aj väzenské a nápravnovýchovné ústavy pre mladistvých.

Život v takýchto zariadeniach je podľa predsedu Antigony Patrizia Gonnellu pod ľudskú dôstojnosť. Väzňom sa nedá dostatočne venovať a nie je ani možné ich sledovať tak, ako aby bolo potrebné. Nemajú ani prístup k práci či iným aktivitám. Podľa štatistík rapídne vzrástol počet samovrážd.  V roku 2022 si v talianskych väzniciach siahlo na život 85 odsúdených, v roku 2023 najmenej 70, pretože niektoré úmrtia sa nepodarilo objasniť. Za prvý polrok 2024 spáchalo samovraždu už 58 väzňov. Medzi samovrahmi figuruje podľa združenia aj jeden Slovák, ktorý bol väznení v Taliansku.

Väzni sa tiež vo veľkom seba poškodzujú – pália si si kožu cigaretami, prehĺtajú žiletky aj batérie a búchajú si hlavu o stenu, až kým neomdlejú. Mnohí umierajú na následky nedostatočnej starostlivosti. Vo väzeniach sa množia šváby, často netečie teplá voda, do niektorých priestorov dokonca podľa správy prší, v zime zasa chýba kúrenie.

Peklo za múrmi talianskych
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Riaditeľom väznice som už tridsať rokov a rozdiely oproti minulosti sú ohromné. Voľakedy sme mali na starosti zločincov, dnes sú to ľudia s fyzickými, psychickými alebo sociálnymi problémami. Mnohí vidia až u nás po prvý raz v živote lekára, psychológa či vychovávateľa,“ uviedol Giancinto Siciliano z milánskeho väzenia San Vittore. Ďalším problémom je nedostatok „bacharov.“ „Na sto väzňov u nás pripadá iba jeden dozorca. Ako na nich môžu dávať pozor?,“ pýta sa Sicialiano. Vo väzniciach chýbajú aj pedagógovia, psychológovia či mediátori.

Neúnosné podmienky v talianskych väzniciach viackrát kritizovala i Rada Európy v Štrasburgu. Vládu premiérky Giorgie Meloniovej dokonca vyzvala, aby rýchlo prijala účinné kroky na nápravu. Vláda vraj podľa talianskych médií chystá vyhlášku, na základe ktorej pripúšťa predčasné prepustenie z väzenia za dobré správanie a výrazné zvýšenie počtu dozorcov. Ani to však podľa odborníkov nebude stačiť. Dlhodobo je tiež proti amnestiám, hoci v minulosti sa k nim v Taliansku pristupovalo. 

Viac o téme: SamovraždyTalianskoVäzeniePreplnenosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu