Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Premiér Albanese vymenil ministrov pre imigráciu a národnú bezpečnosť

Anthony Albanese
Anthony Albanese (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Baker)

SYDNEY - Austrálsky premiér Anthony Albanese v nedeľu odvolal ministrov zodpovedných za imigráciu a národnú bezpečnosť. Oba vládne rezorty čelili v poslednom období škandálom. Post ministra vnútra a ministra pre imigráciu prevzal Tony Burke. Informuje agentúra AFP.

Austrálske ministerstvo vnútra po prelomovom rozhodnutí najvyššieho súdu v novembri muselo prepustiť viac ako 100 zadržiavaných prisťahovalcov odsúdených aj za napadnutie, únos a vraždu. Niektorí z nich boli po prepustení obvinení z ďalších zločinov, čo poškodilo podporu stredoľavej labouristickej vlády vo verejnosti.

archívne video

Matúš Šutaj Eštok o situácii k migrantom (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Podľa doterajšej vládnej politiky mohli byť migranti zadržiavaní na neurčito, ak im Austrália odmietla udeliť víza. Nemohla ich ale legálne deportovať, napríklad ak by im hrozil trest smrti v domovskej krajine. V beznádejnej situácii mnohí dlhé roky strádali v sparťanských austrálskych väzenských centrách.

Novembrové rozhodnutie najvyššieho súdu označilo za "protizákonnú" 20-ročnú vládnu politiku a vynútilo si prepustenie takmer 150 ľudí. Austrálske víza úrady zamietli pre viac ako 70 z nich po tom, čo boli odsúdení za napadnutie a iné násilné trestné činy, sedem bolo odsúdených za vraždu alebo pokus o vraždu.Podľa údajov organizácie Human Rights Watch sú v Austrálii imigranti zadržiavaní v priemere 708 dní, viac ako 120 ľudí vyše päť rokov.

Viac o téme: BezpečnosťImigráciaPremiérAnthony Albanese
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu