Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Sicília využila tanker námorníctva na zásobovanie oblastí postihnutých suchom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Talianske úrady na Sicílii v piatok nasadili cisternovú loď námorných síl na prepravu vody z jednej strany tohto suchom postihnutého ostrova na druhú, zatiaľ čo ďalší juhotaliansky región vyhlásil stav ohrozenia v súvislosti s nedostatkom sladkej vody.

Tanker talianskeho vojenského námorníctva "Ticino" opustil prístav Augusta na juhovýchodnom pobreží Sicílie vo štvrtok večer s 1200 kubickými metrami pitnej vody určenej pre vyprahnutý juhozápad ostrova.Plavidlo dorazilo do prístavu Licata v piatok popoludní s cieľom vypustiť vodu do vodovodnej siete v provincii Agrigento, kde sa nachádza slávne Údolie chrámov, pričom tento proces potrvá 25 až 30 hodín."Usilovne pracujeme na realizácii všetkých iniciatív potrebných na zmiernenie následkov sucha, ktoré postihlo Sicíliu a mnohé ďalšie stredomorské oblasti," povedal guvernér regiónu Sicília Renato Schifani.

Uviedol však, že tento problém si vyžaduje väčšie úsilie na vyriešenie dlhoročných "štrukturálnych problémov" sicílskej vodovodnej siete.Sicília, ktorá v roku 2021 zaznamenala európsky teplotný rekord - 48,8 stupňa Celzia -, vyhlásila začiatkom februára, po zime bez dažďa, stav sucha. Situácia je čoraz kritickejšia, najmä pre poľnohospodárov.

Na druhej strane Messinského prielivu vyhlásil v piatok juhotaliansky región Kalábria mimoriadny stav v dôsledku "vážneho nedostatku pitnej vody" v okolí mesta Reggio Calabria a v provincii Crotone. Orgány civilnej ochrany teraz posúdia, ktoré "naliehavé zásahy" sú potrebné na pomoc miestnym obyvateľom.Sucho zasiahlo celé západné Stredomorie s vážnymi následkami aj pre severnú Afriku a niektoré časti Španielska.Klimatické zmeny spôsobené ľudskou činnosťou zvyšujú intenzitu a frekvenciu extrémnych poveternostných javov, ako sú horúčavy a suchá, ale aj silné dažde.

Viac o téme: TankerSicíliaNámornictvoSuchp
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu