Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Izraelská armáda v Chán Júnise údajne zneškodnila takmer 100 bojovníkov Hamasu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEL AVIV - Približne 100 bojovníkov palestínskeho militantného hnutia Hamas zahynulo od začiatku najnovšej izraelskej operácie v meste Chán Júnis, uviedla v piatok izraelská armáda. Ofenzíva v meste na juhu Pásma Gazy začala v pondelok po tom, ako izraelské jednotky oznámili, že identifikovali teroristov Hamasu, ktorí sa tam preskupili. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Cieľom ofenzívy bolo tiež zabezpečiť, aby sa v stredu mohla uskutočniť operácia na vyzdvihnutie tiel piatich zabitých izraelských rukojemníkov, píše spravodajský web The Times of Israel (TOI). Armáda vo štvrtok potvrdila objavenie tiel týchto rukojemníkov, ktorých hnutie Hamas unieslo počas októbrového útoku na Izrael.Podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy však pri izraelských útokoch došlo aj k početným civilným obetiam.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Izraelská armáda oznámila, že bezpilotné lietadlá jej letectva v uplynulom dni zasiahli aj sedem mínometných hniezd v Chán Júnise. V Rafahu, kde sa taktiež zintenzívnelo izraelské bombardovanie, za posledných 24 hodín zabili množstvo militantov a lokalizovali tunely a zbrane vrátane odpaľovačov rakiet, píše TOI.

V Chán Júnise pri útoku izraelskej armády pred takmer dvomi týždňami zahynul popredný predstaviteľ Hamasu Ráfá Saláma a podľa armády vraj taktiež hlavný veliteľ ozbrojeného krídla hnutia Muhammad Dajf. Palestínske úrady v piatok oznámili, že v izraelskom zajatí zomrel jeden z lídrov hnutia na Západnom brehu Jordánu Mustafá Muhammad abú Ara.Vojna v Pásme Gazy vypukla po októbrovom útoku Hamasu na juh Izraela, pri ktorom zahynulo 1200 ľudí. Izraelská odvetná ofenzíva si vyžiadala 39.000 obetí na životoch.

Viac o téme: ArmádaBojovníciIzraelHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu