Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Hamas hlási desiatky obetí izraelského útoku na budovu v Pásme Gazy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg, Pool)

GAZA - Najmenej 30 osôb prišlo o život a ďalších približne 100 utrpelo zranenia pri sobotňajšom leteckom útoku Izraela na budovu školy v Pásme Gazy, v ktorej sa údajne nachádzala poľná nemocnica.

Ministerstvo uviedlo, že išlo o školu v meste Dajr al-Balah v centrálnej časti Pásma Gazy, v ktorej bola umiestnená provizórna poľná nemocnica. Tieto tvrdenia však nebolo možné nezávisle overiť, píše DPA.Izraelská armáda oznámila, že útočila na túto budovu s cieľom zničiť jedno z veliteľstiev militantného hnutia Hamas, ktoré sa v nej nachádzalo. Bojovníci Hamasu budovu školy podľa armády používali ako skrýšu pre zbrane a takisto odtiaľ koordinovali svoje útoky proti izraelským silám.

archívne video

Dôkazy spájajúce teroristické aktivity Hamasu s nemocnicou v Gaze (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Izraelská armáda tiež uviedla, že Hamas využíva civilné objekty v Pásme Gazy na svoje vlastné ciele a civilistov používa ako ľudské štíty. Tieto tvrdenia však nebolo možné nezávisle overiť, dodáva DPA.Útok hnutia Hamas na juh Izraela z vlaňajšieho októbra si vyžiadal približne 1200 obetí. Militanti tiež do Pásma Gazy uniesli okolo 250 rukojemníkov. Izrael v reakcii spustil v tejto enkláve ofenzívu, počas ktorej dosiaľ zahynulo viac než 39.000 ľudí, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy.

 

Viac o téme: útok IzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu