Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Rušňovodič z vlaku smrti si odsedí 2,5 roka vo väzení: Rozhodol o tom španielsky súd

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Španielsky súd v piatok odsúdil rušňovodiča a bývalého bezpečnostného riaditeľa železničnej spoločnosti na 2,5 roka väzenia za nehodu z roku 2013, ktorá bola najhorším železničným nešťastím v Španielsku za takmer sedem desaťročí.

Vlak prekročil povolenú rýchlosť viac než dvojnásobne a následne sa vykoľajil na okraji mesta Santiago de Compostela na severozápade krajiny. Havária si vyžiadala desiatky mŕtvych."Obaja obžalovaní zanedbali svoje povinnosti," uviedol súd vo vyhlásení.Prokuratúra žiadala pre rušňovodiča Francisca Garzóna a bývalého bezpečnostného riaditeľa štátneho železničného podniku ADIF a Andrésa Cortabitarteho štvorročné tresty odňatia slobody.

Rušňovodič z vlaku smrti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vyšetrovanie vykoľajenia z 24. júla 2013 ukázalo, že vlak išiel rýchlosťou 179 kilometrov za hodinu, čo je dvojnásobok povolenej rýchlosti na danom úseku trate.Vlak sa vo vysokej rýchlosti v zákrute vykoľajil a narazil do múra, pričom zahynulo 79 ľudí a vyše 140 ďalších utrpelo zranenia. Išlo o najhoršiu železničnú tragédiu v Španielsku od roku 1944.Vyšetrovatelia uviedli, že nešťastie nastalo dôsledkom nepozornosti rušňovodiča, ktorý tesne pred nehodou ukončil telefonát s vlakvedúcim. Garzón vo výpovedi priznal, že ho rozptyľoval rozhovor, ale vyhlásil, že na trati mala byť signalizácia, ktorá by ho upozornila, aby pred zákrutou znížil rýchlosť súpravy.

Príbuzným obetí sa ospravedlnil v liste

Garzón sa už ospravedlnil príbuzným obetí v liste zverejnenom pri príležitosti prvého výročia nehody, pričom uviedol, že cíti "veľký smútok a bolesť".Cortabitarte bol ako bývalý bezpečnostný riaditeľ spoločnosti ADIF obvinený z toho, že nevykonal štúdiu rizík v zákrute, kde sa nehoda stala.Súd v 530-stranovom rozsudku skonštatoval, že rušňovodič a bývalý úradník ADIF sú priamo zodpovední za smrť 79 ľudí. Osemdesiateho mŕtveho, ktorý sa pri nehode zranil a po 73 dňoch zomrel v dôsledku vážnej choroby, súd nepovažoval za osobu priamo usmrtenú nehodou a započítal ju medzi zranených.

Nehoda sa stala v predvečer sviatku svätého Jakuba, jedného z Ježišových apoštolov, ktorého pozostatky sú údajne uložené v santiagskej svätyni, kam každoročne prichádza veľké množstvo kresťanských pútnikov.Tisíce ľudí boli v meste na každoročnom podujatí, ktoré bolo zrušené po tom, ako úrady vyhlásili týždňový smútok.

Viac o téme: VlakRušňovodičSúd ŠpanielskoVäzenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu