Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Grécka vláda schválila nákup dvadsiatich stíhačiek F-35 od USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY - Grécko schválilo vo štvrtok dohodu o nákupe 20 stíhačiek F-35 od Spojených štátov, ku ktorému má dôjsť v rámci rozsiahlej reformy obranného sektora. Oznámil to grécky minister obrany Nikos Dendias, informuje agentúra AP.

Dendias uviedol, že vláda podpísala príslušný list schvaľujúci nákup stíhačiek a zaslala ho Spojeným štátom. Prvé stíhačky piatej generácie vyrobené spoločnosťou Lockheed Martin by mali do Grécka prísť v roku 2028. Grécku zároveň zostáva v súlade s dohodou v hodnote 8,6 miliárd dolárov aj možnosť neskoršieho dokúpenia ďalších 20 lietadiel F-35. Nákup prvých 20 stíhačiek spolu s vybavením a výcvikom bude podľa gréckych predstaviteľov stáť približne 3,5 miliardy dolárov.

archívne video

Slávnostné privítanie stíhačiek F-16 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Grécko má dlhodobé spory so susedom a spojencom z NATO Tureckom. Svoju armádu modernizuje po tom, ako sa v roku 2018 dostalo zo závažnej finančnej krízy. V súčasnosti má najvyšší vojenský rozpočet v Severoatlantickej aliancii v porovnaní s veľkosťou svojej ekonomiky, keď v roku 2022 vynaložilo na obranu 3,54 percenta hrubého domáceho produktu, ako vyplynulo z marcovej výročnej správy NATO.

Turecko bolo pred piatimi rokmi vyradené z možnosti kúpy stíhačiek F-35, pretože sa rozhodlo zaobstarať si ruský systém protivzdušnej obrany S-400, čo Spojené štáty vnímajú ako ohrozenie bezpečnosti NATO, pripomína AP.

Grécko sa snaží získať nad svojím susedom výhodu vo vybavení svojho letectva a okrem F-35 kupuje aj 24 francúzskych stíhačiek Rafale a modernizuje 58 starších stíhačiek F-16.

Viac o téme: StíhačkyUSAGréckoF-35
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu