Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Talianska premiérka Meloniová pricestuje v sobotu na niekoľkodňovú návštevu Číny

Giorgia Meloniová Zobraziť galériu (2)
Giorgia Meloniová (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

PEKING - Talianska premiérka Giorgia Meloniová pricestuje v sobotu na päťdňovú návštevu Číny, oznámilo vo štvrtok čínske ministerstvo zahraničných vecí.

"Na pozvanie čínskeho premiéra absolvuje talianska premiérka Giorgia Meloniová od 27. do 31. júla návštevu Číny," uviedla hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Mao Ning.Pôjde o prvú návštevu Meloniovej v Číne od jej nástupu do funkcie v roku 2022.Talianska vláda vlani odstúpila od čínskej infraštruktúrnej iniciatívy Jeden pás, jedna cesta (OBOR). Taliansko bolo pritom jedinou krajinou skupiny G7, ktorá sa k iniciatíve pripojila. Meloniová pred nástupom do funkcie však uviedla, že zapojenie jej krajiny do tejto iniciatívy bola chyba.

Giorgia Meloniová
Zobraziť galériu (2)
Giorgia Meloniová  (Zdroj: SITA/Alessandro Garofalo/LaPresse Via AP)

OBOR je hlavným pilierom snahy Číny o rozšírenie svojho vplyvu v zámorí, konštatuje AFP. Nezáväzné memorandum, ktoré Taliansko s Čínou uzavrelo, pritom obsahovalo rozsiahle prísľuby týkajúce sa spolupráce v logistickom, infraštruktúrnom či finančnom sektore. Obsahovalo však málo detailov a jeho nedostatočná transparentnosť vzbudzovala nedôveru medzi spojencami Talianska.

Od odstúpenia od OBOR sa Meloniovej vláda snaží urovnať vzťahy s Čínou, ktorá je dôležitým obchodným partnerom Talianska. Šéf talianskej diplomacie Antonio Tajani vlani navštívil Čínu a stretol sa so svojim rezortným kolegom Wang Im.

Viac o téme: Návšteva ČínaTalianskoGiorgia Meloniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu