Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Wang I vyzval USA, aby nestupňovali napätie v spore Pekingu s Filipínami

Wang I Zobraziť galériu (2)
Wang I (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

VIANG ČAN - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v sobotu vyzval Spojené štáty, aby sa zdržali stupňovania napätia v regionálnom spore medzi Pekingom a Filipínami.

"Americká strana by sa mala zdržať rozdúchavania plameňov, podnecovania problémov a oslabovania stability na mori," uviedol Wang I podľa vyhlásenia čínskeho ministerstva zahraničných vecí. Riziko, ktoré ohrozuje vzťahy USA s Čínou sa podľa jeho slov stále zvyšuje.Wang I a Blinken absolvovali v sobotu stretnutie v Laose, kde sa zúčastnili aj na summite ministrov zahraničných vecí Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Blinken upozornil aj na stupňujúce sa nezákonné kroky Číny v Juhočínskom mori.

Wang I vyzval USA,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana)

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more a odmieta konkurenčné nároky iných krajín v tomto regióne. V oblasti je preto dlhodobo napätá situácia. Medzinárodný arbitrážny súd už v roku 2016 odmietol nároky Pekingu na takmer celú obchodnú cestu v Juhočínskom mori. Čína sa však nezúčastnila na súdnom pojednávaní a jeho verdikt neakceptuje.

Blinken v sobotu kritizoval Čínu aj za to, že podporuje ruský zbrojársky priemysel, píše agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu amerického rezortu diplomacie. Blinken dal podľa hovorcu jasne najavo, že USA budú naďalej uskutočňovať potrebné kroky v prípade, ak Čína neprestane ohrozovať európsku bezpečnosť.Washington už od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu tvrdí, že Peking zásobuje Moskvu tzv. tovarom z dvojakým použitím, ktorý Rusku pomáha na bojisku, píše DPA.

Viac o téme: NapätieVýzvaUSAFilipínyPekingWang I
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu