Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ďalší protest klimatických aktivistov: Najvyťaženejšie letisko v Európe prerušilo prevádzku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

FRANKFURT NAD MOHANOM- Prevádzka letiska v nemeckom Frankfurte nad Mohanom je vo štvrtok čiastočne obmedzená z dôvodu demonštrácie klimatických aktivistov.

Viacero demonštrantov sa skoro ráno zhromaždilo v areáli letiska a prilepili sa k povrchu. Nemecká klimatická iniciatíva Posledná generácia (Letzte Generation) na sociálnej sieti X uviedla, že vyvíja medzinárodné úsilie zastaviť do roku 2030 používanie fosílnych palív. "Ďalší dopyt po rope, zemnom plyne a uhlí a ich ďalšie spaľovanie je ohrozením pre našu existenciu," napísala.

Odlety a prílety boli pôvodne úplne zrušené. Neskôr boli obnovené, fungujú však len niektoré štartovacie dráhy, uviedlo letisko. Pasažierov požiadalo, aby si pred príchodom overili štatút svojho letu a rátali s časovou rezervou. Frankfurtské letisko patrí medzi najvyťaženejšie v Európe.

Klimatickí aktivisti v stredu na niekoľko hodín prerušili aj prevádzku letiska Kolín/Bonn na západe Nemecka. Polícia uviedla, že začala trestné stíhanie voči viacerým osobám za porušenia zákonov o zhromažďovaní či ohrozenie leteckej dopravy.

Osem ľudí zadržali pre narušenie prevádzky na letisku vo Frankfurte

Nemecká polícia zadržala vo štvrtok osem ľudí, ktorí sa zúčastnili na proteste nemeckej klimatickej iniciatívy Posledná generácia (Letzte Generation) na letisku vo Frankfurte nad Mohanom. Siedmim klimatickým aktivistom sa podarilo vo štvrtok ráno dostať do areálu letiska a prilepili sa k dvom z pristávacích a letových dráh, uviedol hovorca nemeckej polície. Ďalšiu osobu chytili pri plote letiska a bola taktiež zadržaná.

V dôsledku protestu bola vo štvrtok ráno na niekoľko hodín prerušená letová prevádzka na tomto najväčšom nemeckom letisku. Prevádzku čiastočne obnovili o približne 8.00 h. V dôsledku protestu bolo zrušených asi 140 letov, uviedol prevádzkovateľ letiska. Cestujúci by pritom mali rátať s meškaniami letov počas celého dňa.

Klimatickí aktivisti v stredu na niekoľko hodín prerušili aj prevádzku letiska Kolín/Bonn na západe Nemecka. Posledná generácia tieto protesty organizuje v rámci rozsiahlejšej medzinárodnej kampane vyzývajúcej na postupné vyradenie fosílnych palív do roku 2030.Po stredajšom proteste na letisku Kolín/Bonn iniciatíva avizovala aj ďalšie podobné protesty nielen v Nemecku, ale aj inde v Európe a vo svete.

 

Viac o téme: LetiskoProtestFrankfurtKlimatickí aktivisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu