Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Joe Biden vystúpil s prejavom: Slová, na ktoré čakal celý svet! Jasne povedal, prečo sa vzdal kandidatúry

Joe Biden Zobraziť galériu (3)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Prezident USA Joe Biden v stredu vyhlásil, že sa vzdal kandidatúry v novembrových prezidentských voľbách, aby ochránil demokraciu. Najlepším spôsobom, ako sa posunúť vpred a zjednotiť krajinu, je podľa neho "odovzdať pochodeň" novej generácii.

"Ochrana demokracie je dôležitejšia, ako akýkoľvek titul... Nič nemôže stáť v ceste záchrane našej demokracie. A to vrátane osobných ambícií," povedal Biden z Oválnej pracovne v prejave k národu. "Vážim si tento úrad, ale svoju krajinu milujem viac... Bolo mi cťou slúžiť tejto krajine ako prezident," dodal.Biden tiež skonštatoval, že nastal čas pre "nové a mladšie hlasy". Vysvetlil, že svojej kandidatúry sa vzdal aj preto, aby zjednotil Demokratickú stranu.

Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
Joe Biden  (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci)

Šéf Bieleho domu prisľúbil Američanom, že počas nasledujúcich šiestich mesiacov sa bude sústrediť na vykonávanie svojej práce. Okrem riešenia vnútropolitických tém sa zaviazal, že sa bude naďalej usilovať o ukončenie vojny v Pásme Gazy a prepustenie Američanov zadržiavaných po celom svete. Zdôraznil, že Washington sa bude spolu svojimi spojencami tiež naďalej snažiť zastaviť postup ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine. "Udržíme NATO silnejšie, mocnejšie a jednotnejšie ako kedykoľvek v našej histórii," citovala jeho slová televízia CNN.

Joe Biden vystúpil s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

Úradujúci prezident v príhovore vyzdvihol aj americkú viceprezidentku Kamalu Harrisovú, ktorá sa po Bidenovom rozhodnutí neuchádzať sa o znovuzvolenie usiluje o zisk nominácie Demokratickej strany v prezidentských voľbách. "Má skúsenosti, je tvrdá, je schopná... Teraz je voľba na vás, Američanoch," uviedol.

"Na Amerike je skvelé, že tu nevládnu králi a diktátori. Vládnu tu ľudia. História je vo vašich rukách. Moc je vo vašich rukách. Myšlienka Ameriky - leží vo vašich rukách," povedal prezident.Bidenov prejav sledovala priamo v Oválnej pracovni jeho najbližšia rodina - prvá dáma USA Jill Bidenová, syn Hunter a dcéra Ashley. Harrisová si ho pozrela z Houstonu v americkom štáte Texas, kde má vo štvrtok pracovný program, napísala CNN s odvolaním na predstaviteľa Bieleho domu.

Viac o téme: Prezidentské voľbyKandidatúraUSAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu