Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Európska komisia zaregistrovala iniciatívy občanov o chovoch zvierat a označovaní potravín

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL — Európska komisia (EK) v stredu zaregistrovala dve občianske iniciatívy. Prvá požaduje zatvorenie chovných fariem a bitúnkov, druhá lepšie označovanie potravín. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na tlačovú správu EK.

Organizátori iniciatívy "Skoncujme s krutosťou, zastavme zabíjanie" vyzývajú EK, aby zaviedla stimuly na výrobu rastlinných bielkovín vrátane rastlinného mlieka, vaječných náhrad a kultivovaného mäsa — ide o mäso produkované kultiváciou živočíšnych buniek in vitro. Zároveň vyzývajú na zníženie počtu hospodárskych zvierat a postupné zatvorenie všetkých chovov.Organizátori iniciatívy "Koniec falošných potravín: pôvod na etikete" vyzývajú EK, aby navrhla, ako európskym spotrebiteľom zabezpečiť prístup k transparentným informáciám o kupovaných potravinách a splniť ich požiadavky na kvalitu a udržateľnosť. Iniciatíva zároveň volá po jasnom a presnom označovaní pôvodu všetkých potravinových výrobkov a po dodržiavaní jednotných environmentálnych, zdravotných a pracovných noriem na vnútornom trhu.

Európska komisia zaregistrovala iniciatívy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Obe európske iniciatívy občanov spĺňajú formálne podmienky stanovené v príslušných právnych predpisoch. EK sa preto domnieva, že sú právne prípustné, vecnú stránku týchto návrhov však zatiaľ neanalyzovala.

Po registrácii majú organizátori šesť mesiacov, aby začali zbierať podpisy. Ak európska iniciatíva občanov získa do roka aspoň milión podpisov a minimálne počty sa dosiahnu v aspoň siedmich rôznych členských štátoch, EK sa ňou bude musieť zaoberať a rozhodnúť, či na žiadosť odpovie prijatím legislatívnych opatrení alebo nie. Svoje konanie musí v oboch prípadoch EK vysvetliť.Európska iniciatíva občanov bola zavedená Lisabonskou zmluvou ako nástroj na ovplyvňovanie tvorby politík. Oficiálne sa začala používať v apríli 2012. Odvtedy EK zaregistrovala 116 iniciatív.

Viac o téme: PotravinyIniciatívaEurópska komisiaChov zvierat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu