Štvrtok12. september 2024, meniny má Mária, Mia, zajtra Ctibor, Tobiáš, Tobias

POZOR Z extrémnych horúčav hrozia silné nočné búrky: MAPA Ich vznik bude doslova explozívny!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Teplý vzduch, ktorý v týchto dňoch prúdi smerom k nášmu územiu, zdvíha prudko vonkajšie teploty. Na mnohých miestach už prekročili +30 stupňov Celzia, v najteplejších lokalitách dokonca atakujú +35 stupňov Celzia. V nočných hodinách ale môže dôjsť k intenzívnym búrkam, ktoré podľa meteorológov budú dokonca explozívne.

Prvé búrkové mračná by sa mali objaviť nad východnými Alpami. Práve v týchto miestach hrozia intenzívne orografické búrky a prívalový dážď. Slnečné lúče, ktoré zintenzívňujú teplý vzduch v našej oblasti vzduch ešte viac prehrievajú a stáva sa mimoriadne labilným. Hodnoty nestability CAPE majú nad Rakúskom v týchto hodinách dosahovať extrémne hodnoty až cez 4000 J/KG. Práve tento jav môže priniesť nebezpečné búrky aj k nám, informuje imeteo.sk.

Radarové informácie zo SHMÚ
Zobraziť galériu (3)
Radarové informácie zo SHMÚ  (Zdroj: SHMÚ)

TK ministra dopravy Jozefa Ráža a generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti Filipa Macháčeka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V takomto energeticky výbušnom vzduchu vznikajú intenzívne búrky, ktoré môžu priniesť 80 až 100 mm zrážok a spôsobiť bleskové povodne. V oblasti Álp hrozia búrkové mračná už popoludní, v nočných a skorých ranných hodinách by prúdenie vo východných Alpách mohlo priniesť vlnu intenzívnych búrok aj na Slovensku. Vzduchová hmota nad Slovenskom bude mať v nočných hodinách rovnaké hodnoty nestability a energetického potenciálu ako v Rakúsku, no presnú lokalitu kde búrky udrú zatiaľ nie je možné určiť. Nezhoda je dokonca aj medzi jednotlivými numerickými modelmi.

Očakávané hodnoty instability
Zobraziť galériu (3)
Očakávané hodnoty instability  (Zdroj: imeteo.sk/meteologix.com)

Búrky majú byť podľa meteorológov prevažne stacionárne, čo znamená, že budú postupovať pomaly a úhrn zrážok sa môže koncentrovať vo veľkej miere na jednom mieste. Aj keď je ešte v tejto chvíli ťažké určiť presné miesto, najviac búrok by mohlo vplyvom Álp vzniknúť práve na západnom Slovensku. Zvyšok územia Slovenska by tak mal ostať zrážkami nedotknutý.

Viac o téme: PočasieBúrkyExplozívneStacionárne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu