Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Izrael v Pásme Gazy letecky útočí pred vystúpením Netanjahua v Kongrese USA

Izraelskí vojaci v Gaze
Izraelskí vojaci v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

GAZA - Za uplynulých 24 hodín zahynulo v Pásme Gazy najmenej 55 ľudí a izraelská armáda (IDF) v stredu spustila ďalšie nálety v tejto oblasti. Ešte v stredu pritom premiér Benjamin Netanjahu vystúpi v Kongrese Spojených štátov. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Najnovšie izraelské útoky podľa miestnych obyvateľov zničili domy východne od mesta Chán Júnis a tisíce ľudí preto zamierili na západ Pásma Gazy hľadať útočisko. IDF uviedla, že sa zamerala na miesta, z ktorých odpaľovali militanti rakety na Izrael.

archívne video

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Zdravotnícki predstavitelia v Gaze informovali, že počas izraelských útokov prišlo o život najmenej 55 ľudí. V palestínskej enkláve tak počet obetí dosiahol najmenej 39 145. Miestni obyvatelia vysvetlili, že od IDF dostali príkaz zamieriť na západ do vymedzenej humanitárnej zóny, no ani tá už nie je bezpečná. Obyvatelia mesta Rafah povedali, že izraelské sily vyhodili do vzduchu niekoľko domov aj v západnej časti mesta.

Izraelský premiér v stredu vystúpi v Kongrese USA a vo štvrtok sa stretne v Bielom dome s americkým prezidentom Joeom Bidenom. V piatok by sa mal stretnúť aj s exprezidentom a republikánskym prezidentským kandidátom Donaldom Trumpom.

Vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hamas uviedol, že pozvanie Kongresu je dôkazom schvaľovania "vojnových zločinov a genocídy v Gaze" a zároveň je to podľa jeho slov "hanbou pre všetkých Američanov".

Izrael odmietol obvinenia Južnej Afriky na najvyššom súde OSN, ktorý rieši spory medzi štátmi. JAR obvinila Izrael z porušenia dohovoru o genocíde pri ofenzíve v Pásme Gazy. Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu preto požiadal o vydanie zatykača na Netanjahua.

Viac o téme: IzraelBenjamin NetanjahuPásmo GazyKongres USALetecký útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu