Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

MIMORIADNY ONLINE Dronový útok poškodil infraštruktúru v Izmajili: Pri výbuchu auta v Moskve mal byť zranený dôstojník GRU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of The Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak dnes telefonicky hovoril s poradcom pre národnú bezpečnosť americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej Philom Gordonom. Podľa agentúry Reuters išlo o prvý podobný kontakt medzi Kyjevom a tímom Harrisovej od chvíle, čo americký prezident Joe Biden v nedeľu oznámil, že nebude usilovať o znovuzvolenie. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny


Ničíme votrelcov. A budeme ničiť až do víťazstva, povedal generál plukovník Alexander Sirský.

Ničíme votrelcov. A budeme ničiť až do víťazstva, povedal generál plukovník Alexander Sirský. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:28 Ruský letecký bombový útok na Charkov zasiahol obytnú štvrť a zranil najmenej 3 ľudí.

20:41 Rusko údajne opevnilo Kerčský most na okupovanom Kryme.

19:31 Turecká polícia zadržala v stredu Rusa podozrivého zo toho, že niekoľko hodín predtým umiestnil v Moskve nálož do osobného auta, pričom pri následnom výbuchu utrpeli zranenia dvaja ľudia. O zadržaní Jevgenija Serebriakova v západotureckom meste Bodrum informoval turecký minister vnútra Ali Yerlikaya.

19:05 Ku kritikom ukrajinského prerušenia dodávok ropy od ruskej spoločnosti Lukoil na Slovensko sa pridal aj minister vnútra a predseda koaličnej strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok. Podobne ako napríklad minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) si myslí, že ide o porušenie asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou. V stredu o tom informovala hovorkyňa Hlasu-SD Karolína Ducká.

18:31 Česko pripravuje novú iniciatívu na zásobovanie Ukrajiny v roku 2025.

17:45 Primátor Moskvy Sergej Sobianin podpísal dekrét o premenovaní Námestia Európy, ktoré sa nachádza neďaleko Kyjevského nádražia, na Námestie Eurázie. Informovala o tom v stredu agentúra DPA, podľa ktorej je to dôsledok silnejúcej konfrontácie medzi Ruskom a Európskou úniou pre vojnu na Ukrajine.

17:34 Kirgizsko v stredu ratifikovalo dohodu o dekontaminácii oblastí od rádioaktívnych látok po ťažbe uránu a zvyškov raketového paliva s Ruskom.

17:15 Veľvyslanci členských krajín Európskej únie sa v stredu dohodli na uvoľnení takmer 4,2 miliardy eur na pomoc Ukrajine s jej obnovou. Na platforme X to oznámilo maďarské predsedníctvo v Rade EÚ, informuje agentúra DPA.

16:40 Maďarsko zablokuje obranné fondy EÚ pre Ukrajinu, kým Kyjev nezruší zákaz tranzitu Lukoilu, tvrdí Budapešť.

15:58 Najväčšia nemecká zbrojárska spoločnosť Rheinmetall v stredu potvrdila, že začala s realizáciou projektu muničnej továrne na Ukrajine po tom, čo obdržala prvú významnú objednávku od ukrajinskej vlády.

15:20 Rusko 24. júla päťkrát zaútočilo na ukrajinské mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny, pričom po poslednom útoku utrpelo zranenia najmenej šesť ľudí, uviedol starosta Ihor Terekhov.

14:37 Slovensko by mohlo pristúpiť k prijatiu odvetných opatrení voči Ukrajine za jej nedávne rozhodnutie o prerušení dodávok ropy spoločnosti Lukoil na naše územie. Na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom obrany Robertom Kaliňákom (Smer-SD) to v stredu uviedol prezident Peter Pellegrini. Zastavenie dodávok ropy na Slovensko a do Maďarska podľa politikov narúša dobré susedské vzťahy medzi krajinami.

VIDEO Brífing Prezidenta SR Petra Pellegriniho a ministra obrany Róberta Kaliňáka na Ministerstve obrany SR

Brífing Prezidenta SR Petra Pellegriniho a ministra obrany Róberta Kaliňáka na Ministerstve obrany SR (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

13:48 Ukrajina, ktorá sa vyše dva roky bráni ruskej invázii, môže naďalej počítať s nemeckou podporou, a to vrátane zbrojných dodávok. Dnes to na tlačovej konferencii vyhlásil spolkový kancelár Olaf Scholz, ktorý zároveň podporil cesty vedúce k mierovým rokovaniam.

"Ukrajine budeme naďalej pomáhať," povedal Scholz, podľa ktorého Ukrajina potrebuje širokú podporu. "Zároveň však musíme podporiť aj procesy, ktoré otvoria možnosti na diplomatické rokovania," poznamenal o možnom mierovom vyjednávaní.

13:12 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu uviedol, že vyhlásenie ukrajinského ministra zahraničných vecí o podmienkach začatia mierových rokovaní je v zhode s ruským postojom k tejto otázke. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu na stretnutí so svojím čínskym náprotivkom Wang Im povedal, že Ukrajina bude v určitej fáze ochotná viesť rozhovory s Ruskom, ak bude Moskva rokovať v dobrej viere. Dodal však, že v súčasnosti takúto ochotu z ruskej strany nevidí.

12:39 Dvaja ľudia boli dnes zranení pri explózii osobného auta v Moskve, informujú ruské médiá. Panujú však rozpory v informáciách o koho ide. Podľa štátnej tlačovej agentúry TASS ide o vojaka, ktorý sa zúčastnil invázie na Ukrajinu, a jeho ženu. Server Kommersant píše, že jedným zo zranených je pracovník ministerstva obrany, ktorý slúžil vo vojenskej rozviedke GRU. Agentúra Interfax uvádza, že majiteľom auta je dôstojník generálneho štábu ruskej armády.

12:14 Rusko v stredu obvinilo západných lídrov, že zastrašujú svoje obyvateľstvo údajnou spoločnou hrozbou Ruska a Číny. Podľa Moskvy ide o vykonštruované tvrdenia a odmietla preto varovania USA, že rastúca spolupráca medzi Moskvou a Pekingom v Arktíde by mohla ovplyvniť regionálnu stabilitu. V stredu to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

11:24 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na stretnutí so svojím čínskym náprotivkom Wang Im uviedol, že Ukrajina bude v určitej fáze ochotná viesť rozhovory s Ruskom ak bude Moskva rokovať v dobrej viere. Dodal, že v súčasnosti takúto ochotu z ruskej strany nevidí. V stredu o tom informovalo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. Informujú o tom správy z agentúr AFP, AP a Reuters.

11:23 Pri ruskom dronovom útoku bola v stredu ráno poškodená infraštruktúra v prístave v meste Izmajil na rieke Dunaj v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Zranenia utrpeli traja ľudia a boli poškodené aj obytné a komerčné budovy. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Pri útoku bolo poškodených niekoľko budov v prístave a tri nákladné autá. Útok tiež spôsobil požiar, uviedol gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper. Podľa miestnych predstaviteľov bola poškodené aj päťposchodová obytná budova, na ktorej boli vybité okná a poškodené schodisko a fasáda.

10:39 České ministerstvo obrany pripravuje ďalšiu časť muničnej iniciatívy pre Ukrajinu, jej súčasťou bude päť zbrojárskych spoločností.Informoval o tom dnes Deník N. Ministerka obrany Jana Černochová (ODS) serveru povedala, že plán pod pracovným názvom Iniciatíva 2025 je prirodzeným pokračovaním fungujúceho mechanizmu, v ktorom by malo byť Česko opäť sprostredkovateľom medzi platiteľmi a zbrojármi.

9:43 Dvaja ľudia boli dnes zranení pri explózii osobného auta v Moskve. Podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS ide o vojaka, ktorý sa zúčastnil invázie na Ukrajinu, a jeho ženu. Server Kommersant píše, že jedným zo zranených je pracovník ministerstva obrany, ktorý slúžil vo vojenskej rozviedke GRU. Pri explózii podľa tohto webu prišiel o časti oboch nôh. Ruské úrady prípad vyšetrujú ako pokus o vraždu.

8:35 Vietnamská raketová fregata zakotvila v ruskej ďalekovýchodnej metropole Vladivostok. V stredu o tom informovalo tlačové oddelenie ruského tichooceánskeho loďstva. Informujú agentúry Reuters a TASS.

7:27 Japonsko v stredu protestovalo proti rozhodnutiu Ruska, ktoré v utorok zakázalo šéfovi spoločnosti Toyota a ďalším 12 vysokopostaveným predstaviteľom japonského biznisu vstup do krajiny. Informujú o tom správy z agentúr Reuters a AFP.

6:28 Najmenej jedna osoba zahynula počas ruských útokov v Charkove na severovýchode Ukrajiny, uviedol v stredu tamojší starosta Ihor Terechov. Informuje o tom správa z agentúry Reuters. Terechov v aplikácii Telegram oznámil, že Rusko pri útoku na mesto, ktoré je zároveň administratívnym centrom Charkovskej oblasti a ktoré hraničí s Ruskom, spustilo niekoľko vĺn.

6:25 Prípad americko-ruskej novinárky Alsu Kurmaševovej zo stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorú v pondelok ruský súd na neverejnom procese odsúdil na šesť a pol roka väzenia za šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde, je podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej čisto trestnou záležitosťou, nie perzekúciou novinárky, uviedla hovorkyňa v utorok neskoro večer. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

6:23  "Od začiatku dňa (23.7.) sa uskutočnilo 99 bojových akcií, z ktorých 22 stále prebieha.
Obranné sily naďalej sústreďujú svoje hlavné úsilie na to, aby zabránili nepriateľovi v postupe hlbšie na naše územie. Nepriateľ bol dnes najaktívnejší v Pokrovskej oblasti, kde uskutočnil tretinu všetkých útokov. Ruskí okupanti podnikli dva raketové útoky (2 rakety), 32 leteckých útokov (48 bezpilotných lietadiel) a 498 kamikadze úderov a na pozície našich jednotiek vystrelili 2462-krát,"
píše na sociálnej sieti Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny.

Šéf Zelenského kancelárie telefonoval s poradcom Harrisovej

Jermak s Gordonom diskutovali o situácii na fronte a ruských útokoch na ukrajinské mestá a energetickú infraštruktúru, píše sa vo vyhlásení na Jermakovom telegrame. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta zdôraznil význam posilnenia ukrajinskej protivzdušnej obrany.

O rozhovore sa dnes večer zmienil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videoposolstve, kde pripomenul, že Harrisová zastupovala Spojené štáty na júnovom mierovom summite vo Švajčiarsku.

"Je zásadné, aby sa dynamika našej spolupráce na spravodlivom mierovom riešení neutlmila," povedal Zelenskyj. Spojené štáty sú významným spojencom Ukrajiny, ktorá sa od februára 2022 bráni ruským inváznym vojskám. Washington Kyjevu poskytol vojenskú a finančnú pomoc za miliardy dolárov.

Harrisová je po Bidenovom odstúpení z prezidentských volieb najpravdepodobnejšou kandidátkou demokratov. V novembrovom hlasovaní by sa tak stretla s republikánom Donaldom Trumpom, ktorý opakovane tvrdí, že by v prípade svojho víťazstva vo voľbách rýchlo ukončil rusko-ukrajinský konflikt. Ukrajina a Rusko však odmietajú zľaviť zo svojich požiadaviek a rokovania o mieri medzi oboma krajinami stroskotali hneď na začiatku vojny.

Kyjev opakovane uvádza, že bude spolupracovať s Washingtonom, nech už budú výsledky volieb akékoľvek. Minulý týždeň hovoril Zelenskyj po telefonáte s Trumpom. Ukrajinský prezident uviedol, že sa s kandidátom republikánov na prezidenta dohodol na osobnom stretnutí.

Viac o téme: VojnaBojeRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu