Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Čína vyzvala Japonsko na opatrnosť v súvislosti s Taiwanom

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - Čína v utorok varovala Japonsko a vyzvala ho na opatrnosť v slovách a činoch v súvislosti s otázkou Taiwanu. Peking zdôraznil, že Taiwanský prieliv nie je "politickým výstaviskom". Informuje o tom agentúra Reuters a denník Japan Times.

Varovanie adresoval čínsky minister zahraničných vecí Wang I na spoločnom stretnutí s japonským poslancom a vysokopostaveným členom vládnucej Liberálno-demokratickej strany Hirošim Morijamom. Minister uviedol, že otázka Taiwanu má vplyv na politické základy čínsko-japonských vzťahov a Japonsko by malo zabezpečiť, aby sa tieto základy nepoškodili alebo neotriasli. Pevninská Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že ostrov má od roku 1949 nezávislú vládu. Japonsko Taiwan neuznáva, avšak krajiny medzi sebou udržujú neoficiálne styky.

Tokio a Tchaj-pej taktiež spája ostražitosť pred asertívnym správaním sa Číny v Juhočínskom mori. Lode čínskej pobrežnej stráže často vstupujú do japonských vôd pri ostrovoch Senkaku, ktoré kontroluje Japonsko, avšak nárokuje si ich aj Čína. Peking taktiež zintenzívnil hliadkovanie v Taiwanskom prielive a pri ostrovoch, ktoré kontroluje Taiwan. V súvislosti s čínskymi aktivitami usporiadali minulý týždeň Japonsko a Taiwan spoločné cvičenia pobrežnej stráže neďaleko japonského polostrova Bósó.

Viac o téme: ČínaPekingTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu