Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Moskva by privítala zlepšenie vzťahov medzi Tureckom a Sýriou, uviedol Dmitrij Peskov

(Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko by privítalo zlepšenie vzťahov medzi Tureckom a Sýriou. Uviedol to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na správu tureckých novín o údajne chystanom stretnutí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom v Moskve.Informuje o tom agentúra Reuters.

Turecké noviny Daily Sabah s odvolaním sa na zdroj oboznámený so záležitosťou napísali, že schôdzka Erdogana s Asadom by sa mohla uskutočniť v auguste. Dodali, že sprostredkovateľom rozhovoru bude ruský prezident Vladimir Putin. Zdroj z prostredia tureckej diplomacie v utorok pre agentúru Reuters správy o plánovanej schôdzke poprel. "Otázka uľahčenia organizácie určitých kontaktov medzi tureckými a sýrskymi predstaviteľmi na rôznych úrovniach je skutočne na programe dňa," povedal Peskov.

Podľa jeho slov "Rusko ako krajina, ktorá zohráva v regióne významnú úlohu, má záujem pomôcť obom krajinám nadviazať vzťahy""Je to veľmi dôležité pre celý región," dodal kremeľský hovorca. Údajnú schôdzku v Moskve však nepotvrdil a uviedol, že v súvislosti s touto témou zatiaľ nemôže poskytnúť viac informácií. Turecko je dlhodobo jedným z hlavných podporovateľov Asadových odporcov v sýrskej občianskej vojne, ktorá sa začala v roku 2011. Rusko je naopak jedným z hlavných Asadových spojencov na bojisku a pomohlo mu obnoviť kontrolu nad väčšinou územia Sýrie. Asad v júli povedal, že sa s Erdoganom stretne len vtedy, ak sa obe krajiny budú môcť zaoberať kľúčovými otázkami, akými sú podľa jeho slov turecká podpora "terorizmu" či stiahnutie ruských síl z územia Sýrie.

Viac o téme: RuskoTureckoSýriaDmitrij Peskov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu