Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

PRIAMA konfrontácia medzi NATO a Ruskom bola na spadnutie: Nad ARKTÍDOU sa objavili americké bombardéry!

Bombardér amerického letectva B-52H
Bombardér amerického letectva B-52H (Zdroj: Getty Images)

ARKTÍDA – Koncom minulého týždňa ruské vládne zložky uviedli, že pri hraniciach s USA v Barentsovom mori boli spozorované lietadlá amerického letectva. Ruská strana nenechala nič na náhode a do oblasti vyslala dve stíhačky MIG.

archívne video

Americká armáda hlási zrážku ruskej stíhačky s dronom (Zdroj: Telegram)

Ruskej tajnej službe sa podarilo v nedeľu 21. júla lokalizovať dva americké bombardéry B-52H dlhého letu nad Barentsovým morom v tesnej blízkosti hraníc s Ruskou federáciou. Kremeľ do oblasti ihneď vyslal dve bojové lietadlá. Informuje o tom CBS News.

"Posádky ruských stíhačiek identifikovali vzdušný cieľ ako dvojicu strategických bombardérov amerického letectva B-52H. Keď sa priblížili, bombardéry sa odklonili od hranice Ruskej federácie," uviedlo ruské ministerstvo obrany s tým, že ruskými stíhačkami boli MiG-29 a MiG-31.

Dlhodobý problém 

Lety nad medzinárodným vodami nie sú ničím neobvyklým ako na americkej, tak aj na ruskej strane. Problém nastáva vtedy, keď sa jedna alebo druhá strana dostane do tesnej blízkosti hraníc a vzdušného priestoru svojho oponenta. 

Už v júni tohto roka Moskva obvinila americkú stranu, že využila svoje prieskumné drony nad neutrálnymi vodami v Čiernom mori, aby pomohla Ukrajine zaútočiť na Krym, ktorý je v súčasnej dobe okupovaný Ruskom.  

Kremeľ okrem toho varoval aj pred "priamou konfrontáciou medzi Ruskom a NATO". Ruské ministerstvo obrany malo dokonca vypracovať plán ako postupovať v prípade preletov amerických dronov nad Čiernym morom s cieľom "podniknúť rázne opatrenia" na ich odvrátení.  

K stretu už došlo

V  marci 2023 došlo nad čiernym morom k priamemu stretu medzi ruskou stíhačkou Su-27 a americkým bezpilotným lietadlom MQ-9 Reaper. Dron napokon spadol do mora. Išlo o prvý priamy stret medzi ruskými a americkými silami od studenej vojny. 

Viac o téme: HraniceStíhačkyVzdušný priestorBombardéryRuskoUSAArktídaMIG-29Barentsovo moreB-52HMIG-31
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu