Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

MIMORIADNE Už sú tu! Na Slovensku pristáli naše prvé stíhačky F-16: VIDEO Veľká šou na letisku v Kuchyni

Ceremoniál pri príležitosti príletu dvoch slovenských stíhačiek F-16. Zobraziť galériu (6)
Ceremoniál pri príležitosti príletu dvoch slovenských stíhačiek F-16. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

MALACKY/KUCHYŇA - Stáli nás miliardy, čakali sme na ne roky, ale už sú doma. Na leteckej základni v Kuchyni pristáli prvé dve slovenské stíhačky F-16. S príletom lietadiel je spojený slávnostný ceremoniál. Zúčastniť by sa na ňom mali hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR a prezident Peter Pellegrini, vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD), náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko a ďalší hostia.

VIDEO

Stíhačky F-16 sú na Slovensku (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Slovensko si v USA oficiálne prevzalo prvé dve stíhačky koncom februára tohto roka. Obe lietadlá sa pred príletom do SR využívali na výcvik slovenských technikov. Tretia stíhačka by mala na Slovensko priletieť do konca tohto roka.

MIMORIADNE Už sú tu!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dočasný domov v Kuchyni

Slovensko podpísalo kontrakt na nákup stíhačiek  F-16 Block 70/72 americkej výroby ešte koncom roka 2018. Išlo celkovo o 14 kusov lietadiel.Slovensko podpísalo dokumenty, na  12 jednomiestnych a dve dvojmiestne, ktoré budú slúžiť na výcvik. Súčasťou bola aj letecká výzbroj, logistická podpora a výcvik. Hodnota investície presahovala 1,6 miliardy eur za celý balík. Pôvodne mali byť Slovensku dodané do roku 2022 štyri kusy lietadiel, v roku 2023 zvyšných desať. Prvé naše F-16 sa však nakoniec slovenskej pôdy dotkli až 22. júla 2024. Svoju úlohu v oneskorení zohrala pandémia.

"Tým, že nám stíhačky dodala americká vláda, prilietajú s americkými pilotmi a s americkými znakmi. Až tu dôjde k ich odovzdaniu, aby bola naplnená litera zákona. Pristanú na základni v Kuchyni. Následne budú osadené slovenské výsostné znaky a slávnostné odovzdanie kľúčov," vysvetlil celý proces dopredu minister obrany Robert Kaliňák. 

VIDEO

Robert Kaliňák o stíhačkách F-16 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pôvodne mali byť nové stíhačky umietnené na Sliači. Pre nevyhovujúce podmienky sa však ich dočasným domovom stane letisko v Kuchyni na Záhorí. 

MIMORIADNE Už sú tu!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vyjadril sa aj prezident

Prílet prvých dvoch slovenských F-16 zo Spojených štátov amerických je pre obranu Slovenska významný. Uviedol to hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR a prezident Peter Pellegrini v rámci slávnostného ceremoniálu, ktorý sa uskutočnil pri príležitosti pondelkového príletu lietadiel. Predošlé stíhačky MiG-29 sa podľa prezidenta už v čase nákupu F-16 dostávali na koniec životnosti. Ponuka lietadiel z USA bola podľa prezidenta najvýhodnejšia. Nové stíhačky podľa neho zaistia aj lepšiu kooperáciu medzi partnermi v NATO.

MIMORIADNE Už sú tu!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: topky/Ramon Leško)

Ochrana slovenského neba je podľa neho aj vecou hrdosti a znakom suverenity. "Sme vďační, že sme sa v prípade núdze mohli spoľahnúť na lietadlá našich českých, maďarských a poľských priateľov," povedal prezident. Na ceremoniáli sa zúčastnil aj vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý vyzdvihol, že po dvoch rokoch môže SR opäť začať budovať suverénnu ochranu svojho vzdušného priestoru. "Práve dnes, po dvoch rokoch v zásade absencie všetkých obranných prostriedkov, keď sme protivzdušné zariadenia, ako aj všetky bojové lietadlá odovzdali, sa začína budovať nová mozaika. A dnes dva nie malé, ale dva veľké črepy do tejto mozaiky budúcej suverénnej  ochrany vzdušných síl máme pred sebou," vyhlásil. 

VIDEO

Peter Pellegrini o stíhačkách F-16 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poďakoval pilotom aj technikom, ktorí absolvovali potrebný výcvik. "Dostávate do rúk kusy najmodernejšej techniky, a preto vám želám, aby ste sa vy o ňu dobre starali a ona vám dobre slúžila," dodal. Zároveň poďakoval susedným štátom za pomoc s ochranou vzdušného priestoru SR za posledné dva roky. Minister tiež vyzdvihol, že priestory pre stíhačky, technikov i posádku sa podarilo vybudovať za osem týždňov. Po jeho príhovore si slovenská strana symbolicky prebrala kľúče od stíhačiek.

Veľvyslanec USA na Slovensku Guatam Rana povedal, že stíhačky F-16 pomôžu Slovensku brániť svoj vzdušný priestor. Aj podľa neho pomôžu nové stíhačky lepšej kooperácii medzi spojencami v NATO. Spomenul tiež, že Ukrajina čelí útoku Ruska, preto je posilnenie obrany Slovenska dôležité. "Tieto stíhačky robia zo Slovenska silnejšiu krajinu a posilňujú aj NATO," povedal.

VIDEO

Slávnostné privítanie stíhačiek F-16 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poďakoval sa tiež predstaviteľom štátu za silnejšie ukotvenie Slovenska v západných štruktúrach. Partnerstvo medzi Národnou gardou amerického štátu Indiana a slovenskou armádou, ktoré má tento rok 30. výročie, je príletom stíhačiek podľa neho posilnené. Na vojenskom letisku v Kuchyni pri Malackách pristáli v pondelok večer prvé dve slovenské stíhačky F-16. Ide o prvé dve zo 14 lietadiel objednaných v roku 2018. Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Dodanie lietadiel sa pre pandémiu oneskorilo.

MIMORIADNE Už sú tu!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)
MIMORIADNE Už sú tu!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vláda a prezident privítaním stíhačiek potvrdili svoje pokrytectvo

Vláda SR aj prezident SR Peter Pellegrini podľa opozičnej SaS privítaním stíhačiek potvrdili svoje pokrytectvo a dvojtvárnosť. TASR o tom v utorok informoval hovorca strany Ondrej Šprlák. Podľa predsedu SaS Branislava Gröhlinga prezident opomenul, že najväčšou hrozbou pre Slovensko a Alianciu je Rusko. "Vítať americké stíhačky s úsmevom na tvári je pokrytecké nielen z jeho strany, ale aj zo strany vlády Roberta Fica (Smer-SR). Bol to totiž Smer, ktorý spolu s Hlasom kritizoval obrannú dohodu s USA a pred voľbami sľubovali, že na slovenské územie nevstúpi žiadna noha Američana. Pokrytectvo a faloš najhrubšieho zrna," podotkol Gröhling.

Poslanec Národnej rady SR Juraj Krúpa (SaS) povedal, že všetci predstavitelia vlády by sa mali verejne ospravedlniť za svoje výroky o obrannej dohode so Spojenými štátmi americkými. Pripomenul, že to boli práve oni, kto verejne prirovnával poslancov vtedajšej koalície k vlastizradcom. Podotkol tiež, že v tom čase hovorili o americkej okupácii a znásilňovaní žien americkými vojakmi. "Dnes nastúpení chvália a ďakujú USA. Obhajujú dvojpercentný záväzok na dozbrojenie armády a modlia sa za pilotov, ktorí budú obsluhovať tieto americké stíhačky. Absurdita v priamom prenose," uzavrel Krúpa.

Tretia stíhačka F-16 by mala prísť v októbri, ďalších päť v roku 2025

Tretia slovenská stíhačka F-16 by mala na Slovensko doraziť v októbri. Ďalších päť lietadiel by malo priletieť v roku 2025. Podľa ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) by tak malo byť od roku 2025 Slovensko schopné chrániť svoj vzdušný priestor samostatne, bez pomoci susedných krajín. Uviedol to pri príležitosti pondelkového (22. 7.) príletu prvých dvoch stíhačiek na Slovensko.

"Postupne budeme zavádzať stroje do ochrany nášho vzdušného priestoru, najmä po príchode tretieho v októbri tohto roka. Chcem sa ešte raz poďakovať za ochotu našich susedov, ktorí budú naďalej strážiť naše vzdušné priestory, pretože na plné obsadenie tejto situácie potrebujeme ešte viacej lietadiel v priebehu roka 2025," povedal minister. Zároveň deklaroval, že ministerstvo obrany bude robiť všetko preto, aby bolo schopné v najbližších dvoch rokoch uskladniť aj ďalšie stíhačky. "Ako sa nám to podarí vás budeme priebežne informovať," dodal Kaliňák.

Viac o téme: StíhačkyMalackyF-16Kuchyňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu