Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Izrael nariadil evakuáciu civilistov z východnej časti mesta Chán Júnis: Bombardovanie si vyžiadalo 27 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Saher Alghorra)

JERUZALEM - Izraelská armáda v pondelok vyzvala Palestínčanov na evakuáciu z východnej časti mesta Chán Júnis v Pásme Gazy. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Aktualizované 12:39 - Izraelská armáda dnes ráno vyzvala obyvateľov Pásma Gazy, aby vyprázdnili východné časti mesta Chán Júnis, kde neskôr vykonala zásah kvôli obnovenej raketovej paľbe. Následné bombardovanie si podľa palestínskej agentúry WAFA vyžiadalo najmenej 27 obetí. Palestínske úrady ovládané teroristickým hnutím Hamas vo svojich bilanciách nerozlišujú medzi civilistami a ozbrojencami.

Izrael plánuje operáciu proti militantom

Izrael uviedol, že v oblasti plánuje operáciu proti obnoveným raketovým útokom a aktivitám militantov. Na umožnenie evakuácie izraelská armáda upravila hranice humanitárnej zóny s cieľom udržať civilné obyvateľstvo mimo oblastí bojov.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Vojna v Pásme Gazy vypukla po útoku hnutia Hamas na juh Izraela zo 7. októbra, ktorý si vyžiadal 1195 obetí. Militanti počas útoku zajali a do Pásma Gazy uniesli 250 rukojemníkov. Pri odvetnej ofenzíve izraelskej armády v Pásme Gazy dosiaľ zahynulo viac ako 38 900 ľudí, vyplýva z údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

Krátko po nariadení evakuácie civilistov zahynulo 16 Palestínčanov

Počas izraelského bombardovania a ostreľovania prišli o život najmenej 16 Palestínčania vo východnej časti mesta Chán Júnis. Zdravotníci o tom informovali v pondelok krátko potom, ako Izrael vydal nové príkazy na evakuáciu niektorých štvrtí, píše Reuters.

Izraelská armáda (IDF) uviedla, že v záujme bezpečnosti civilistov upravuje hranice humanitárnej zóny v Al-Mawasi. Vo vyhlásení IDF sa uvádza, že nové rozkazy vydali v dôsledku obnovenia palestínskych útokov vrátane raketovej paľby z východnej časti mesta Chán Júnis. Príkazy na evakuáciu sa podľa Palestínčanov netýkali zdravotníckych zariadení.

Medzinárodné humanitárne organizácie, OSN a Palestínčania zdôrazňujú, že v Pásme Gazy už nie je žiadne miesto bezpečné. Začiatkom júla prišli o život desiatky palestínskych obyvateľov pri samostatných útokoch v humanitárnej zóne Al-Mawasi. Izrael uviedol, že cieľom boli ozbrojení militanti vrátanie niektorých vyššie postavených veliteľov hnutia Hamas. Palestínski predstavitelia označili tieto tvrdenia za nepravdivé a podľa nich mali slúžiť len na ospravedlnenie útokov.

Vojna v Pásme Gazy začala po útoku hnutia Hamas na juh Izraela 7. októbra minulého roka. Pri odvetnej ofenzíve IDF v Pásme Gazy doposiaľ zahynulo vyše 38.919 ľudí, prevažne civilistov, uvádzajú dáta ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy podľa agentúry AFP.

Viac o téme: EvakuáciaCivilistiIzraelPásmo GazyPalestínčaniaChán Júnis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu