Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Na španielskej Malorke opäť protestovali proti masovej turistike

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

PALMA DE MALLORCA - Na obľúbenom španielskom dovolenkovom ostrove Malorka v nedeľu niekoľko tisíc miestnych obyvateľov opäť demonštrovalo proti masovej turistike. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ľudia držali transparenty so sloganmi ako „Váš luxus, naša bieda“ či „Nechceme byť priekopníkmi rastúcich nákladov na bývanie“. Demonštranti sa potom vydali z parku Ses Estaciones ulicami starého mesta metropoly Palma De Mallorca. Na protest vyzvala organizácia Menej turizmu, viac života.

archívne video

Turistika na Chatu pri Zelenom plese (Zdroj: TASR)

Pred ôsmimi týždňami vyšlo podľa organizátorov do ulíc v Palme de Mallorca okolo 25-tisíc miestnych obyvateľov. Mottom ich vtedajšieho protest boli „Povedzme dosť!“ a „Mallorca nie je na predaj!“ Pre Malorku je cestovný ruch nevyhnutný na prežitie. Turistický priemysel generuje podľa organizácie Exceltur 45 percent hrubého domáceho produktu Baleárskych ostrovov.

V prvom štvrťroku tohto roka navštívilo Španielsko 16,1 milióna ľudí, čo predstavuje nárast o 18 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Turisti minuli vlani v Španielsku 109 miliárd eur. Po Katalánsku boli Baleárske ostrovy druhým najobľúbenejším cieľom turistov. Španielsky národný štatistický úrad uviedol, že minulý rok prilákali 14,4 milióna dovolenkárov.

Viac o téme: ProtestŠpanielskoMalorkaMasová turistika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu