Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Katalánski separatisti sa dohodli so socialistami na zostavení regionálnej vlády

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BARCELONA - Vedenie umiernenej katalánskej separatistickej strany Republikánska ľavica Katalánska (ERC) schválilo predbežnú dohodu na vytvorení regionálnej vlády so Socialistickou stranou Katalánska (PSC), ktorá je odnožou celoštátnej Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE). V pondelok to uviedla hovorkyňa ERC Raquel Sansová. Informuje o tom agentúra Reuters.

Rozhodnutie ešte musia členovia strany potvrdiť vo vnútrostraníckom hlasovaní, ktoré bude pre vedenie záväzné. Podpora strany ERC je pre socialistov kľúčová, keďže v májových regionálnych voľbách nezískali väčšinu poslaneckých mandátov v katalánskom parlamente.

archívne video

Protesty proti nezávislosti Katalánska

Socialisti, ktorých v Katalánsku vedie Salvador Illa, získali 42 kresiel v 135 člennom lokálnom zákonodarnom zbore. Ich tradičný spojenec, krajne ľavicová aliancia Sumar, získala šesť mandátov. Separatistická ERC disponuje 20 poslancami. Novú vládu musia poslanci schváliť do 26. augusta, inak sa v októbri voľby v Katalánsku zopakujú.

Strany, ktoré sa usilujú o vytvorenie vlády potrebujú dôveru od 68 poslancov v prvom hlasovaní. V druhom hlasovaní stačí vláde dôvera jednoduchej väčšiny prítomných poslancov. ERC bola súčasťou regionálnej katalánskej vlády od roku 2015. Po voľbách v roku 2021 sa katalánskym premiérom stal Pere Aragons. Po porážke v májových voľbách Aragones ohlásil odchod z vrcholovej politiky.

Viac o téme: VládaKoalíciaŠpanielskoKatalánskoERCPSC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu