Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Clintonovci údajne vyzývajú na pokračovanie financovania Bidenovej kampane

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: TASR/AP/Erin Schaff/The New York Times)

WASHINGTON - Bývalý americký prezident Bill Clinton a bývalá minister zahraničných vecí USA Hillary Clintonová údajne v súkromí v posledných týždňoch vyzývajú darcov, aby naďalej finančne podporovali predvolebnú kampaň úradujúceho prezidenta Joea Bidena. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom v nedeľu informovala stanica CNN.

Bývalý americký prezident Bill Clinton na americkom veľvyslanectve v Prahe v rámci osláv 25. výročia vstupu ČR do NATO
Zobraziť galériu (2)
Bývalý americký prezident Bill Clinton na americkom veľvyslanectve v Prahe v rámci osláv 25. výročia vstupu ČR do NATO  (Zdroj: X/Lukas Biba)

Biden od nepresvedčivej predvolebnej debaty s republikánskym nominantom Donaldom Trumpom čelí tlaku a výzvam aj od svojich straníckych kolegov, aby sa súboja o Biely dom vzdal. Naposledy ho na odstúpenie vyzval vplyvný demokratický kongresman Adam Schiff. Výzvy, aby sa Biden vzdal, boli po nedávnom pokuse o vraždu Trumpa utlmené, podľa agentúry AFP toto obdobie ukončila práva tlačová správa Schiffa.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Jeden zo zdrojov podľa CNN uviedol, že Clintonovci sa rozhodli byť "zhovievaví k Bidenovmu rozhodnutiu" zatiaľ neodstúpiť z prezidentskej kampane. Druhý zdroj však trval na tom, že presnejšie je povedať, že sú "úctiví k procesu".

Nezáleží na tom, kto si čo myslí alebo hovorí

Podľa tohto zdroja dali Clintonovci v súkromných rozhovoroch jasne najavo, že nezáleží na tom, kto si čo myslí alebo hovorí - až dokým sa samotný Biden nerozhodne odstúpiť zo súboja o prezidentské kreslo alebo si demokratickí delegáti nezvolia alternatívu, zostáva Biden predpokladaným nominantom Demokratickej strany do novembrových volieb.

CNN pripomína, že veľkí darcovia sa v dôsledku rastúcich obáv o Bidenovu kandidatúru zdržali vyplácania finančných prostriedkov. "Neviem, ako sa dá viesť kampaň bez peňazí. Nikdy som nevidel takúto stratégiu, pri ktorej si myslíte, že môžete takto vyhrať voľby," uviedol ešte v piatok istý vplyvný darca Demokratickej strany.

Taktiež podľa svojich slov vníma, že sa v posledných týždňoch výrazne znížil počet správ o podujatiach a zbierkach finančných prostriedkov. Bidenova kampaň však napriek tomu podľa CNN získala rekordný objem finančnej podpory.

Viac o téme: KampaňUSAHillary ClintonováBill ClintonJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu