Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Harrisová vyjadrila podporu Bidenovi: Čelí výzvam na vzdanie kandidatúry

(Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

BOSTON - Viceprezidentka USA Kamala Harrisová v sobotu vyjadrila podporu prezidentovi Joeovi Bidenovi, ktorý sa usiluje o znovuzvolenie aj napriek stupňujúcim sa výzvam na odstúpenie z kampane. Informuje agentúra AP, Reuters a stanica CNN.

"Tieto voľby vyhráme," povedala Harrisová na podujatí v obci Provincetown v americkom štáte Massachusetts, cieľom ktorého bolo získať finančné prostriedky na kampaň Demokratickej strany. "Nebude to ľahké, sme však skupina ľudí, ktorá si uvedomuje, že všetko zmysluplné si vyžaduje tvrdú prácu," povedala.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Organizátori oznámili, že na podujatí v Provincetown sa podarilo vyzbierať viac než dva milióny dolárov, píše CNN. Viacerí darcovia a podporovatelia Demokratickej strany však stiahli svoju podporu pre kampaň v reakcii na narastajúce znepokojenie v spojitosti s Bidenovou kandidatúrou, dodáva táto stanica. To vyvolalo vážne obavy o ďalšom fungovaní kampane.

Reuters pripomína špekulácie, podľa ktorých by Harrisová mohla nahradiť Bidena ako kandidátka. Viceprezidentka však v sobotu Bidenovi vyjadrila úplnú podporu v jeho úsilí o Biely dom. "Bojuje za Američanov," uviedla. Prezident Biden je v súčasnosti v izolácii z dôvodu nákazy covidom. V piatok však vyjadril odhodlanie zvíťaziť v novembrových prezidentských voľbách a sľúbil, že na budúci týždeň bude v kampani pokračovať.

Biden v telefonáte zagratuloval von der Leyenovej k znovuzvoleniu

Americký prezident Joe Biden v sobotu počas telefonátu zagratuloval predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej k znovuzvoleniu do tejto funkcie. Informuje agentúra DPA.

Von der Leyenová sa na sociálnej sieti X poďakovala Bidenovi za gratuláciu. Takisto uviedla, že EÚ a USA sú partneri, priatelia a spojenci. "Čelíme spoločným výzvam - v Európe, na Blízkom východe a v indo-tichomorskej oblasti," dodala. Európsky parlament (EP) vo štvrtok v tajnej voľbe rozhodol o tom, že von der Leyenová zostane predsedníčkou Európskej komisie aj v druhom funkčnom období.

Biden (81) v súčasnosti čelí stupňujúcemu sa tlaku z radov Demokratickej strany, aby odstúpil z kampane pred novembrovými prezidentskými voľbami, pripomína DPA. Hlavný dôvod je jeho vystúpenie v predvolebnej debate s republikánskym kandidátom Donaldom Trumpom na konci júna. Debata vyvolala vážne pochybnosti o jeho psychickej a fyzickej kondícii, píše DPA. Prezident je v súčasnosti v izolácii po tom, ako mal pozitívny test na ochorenie COVID-19.

Viac o téme: PodporaVoľbyKandidatúraUSAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu