BRATISLAVA – Kuracie mäso je obľúbený druh mäsa nielen pre dospelých ale aj pre detských stravníkov. Odborníci však upozorňujú, že nie všetky časti kuraťa by mali skončiť na našich tanieroch.
Podľa odborníkov môžu niektoré časti kuraťa obsahovať nebezpečné baktérie a parazity, ktoré nedokážete zlikvidovať ani tepelným ošetrením. Najproblematickejšou časťou sú považované kuracie pľúca. V tých sa nachádzajú škodlivé organizmy, ktoré sú tak odolné, že ich nemusí neutralizovať ani vysoká teplota počas varenia alebo pečenia, upozorňuje portál kobieta.onet.pl.
Rovnako opatrní by sme mali byť pri spracovaní kuracích hláv, či chvostov. Aj na týchto miestach sa môžu hromadiť parazity a škodlivé látky. A hoci v malom množstve nie je konzumácia týchto častí nebezpečná, pri nadmernej konzumácii môže dôjsť k nepriaznivým účinkom na ľudský organizmus.
Osobitné nebezpečenstvo predstavuje chvost, kde sa môžu parazity hromadiť v najväčšom množstve. Túto časť by sme zo zdravotných dôvodov mali dokonca ešte pred tepelnou úpravou odstrániť. Správnymi krokmi pred varením a zdanlivo dlhšou prípravou obeda či večere môžeme výrazne znížiť riziko vystavenia nášho organizmu patogénnym baktériám či parazitom a predísť tak nepríjemnostiam.