Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Zomrel ambasádor malijskej hudby a svetoznámy hráč na koru

(Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Vo veku 58 rokov po krátkej chorobe zomrel svetoznámy hráč na tradičný hudobný nástroj kora Toumani Diabaté, ktorý sa okrem interpretácie tradičnej hudby z Mali podieľal aj na medzikultúrnych projektoch s flamencom, blues, jazzom a inými štýlmi. V roku 2006 londýnske noviny The Independent označili Diabatého za jedného z 50 najlepších afrických umelcov.

O smrti Diabatého informoval na sociálnych sieťach jeho syn Sidiki, ktorý uviedol, že Toumani Diabaté bol niekoľko dní pred smrťou hospitalizovaný v nemocnici v Bamaku, uviedla v noci na sobotu stanica RFI.

archívne video

Na Bradle si uctili pamiatku tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Toumani Diabaté sa narodil v rodine tzv. griotov - ľudí, ktorí šíria tradície ústnym podaním a doteraz sú stále aktívni najmä vo vidieckych oblastiach západnej Afriky. Na kore - 21-strunovom nástroji príbuznom harfe či lutne - sa Diabaté učil hrať od svojich piatich rokov.

Diabaté v početných interview často hovoril, že sa snaží "otvoriť brány kore" aj do sveta univerzálnej hudby. Kým sa zdokonaľoval v hre na koru, počúval aj iné moderné orchestre z Afriky, ale i Jimiho Hendrixa, Jamesa Browna, Otisa Reddinga, Johnnyho Hallydaya, či Nanu Mouskouri, čo sa neskôr pretavilo aj do jeho hudby.

Na svojom konte má vyše 20 albumov

Počas svojej kariéry spolupracoval na hudobných projektoch s Alim Farka Tourém, ale aj so speváčkou Björk, či americkým bluesovým hudobníkom známym pod menom Taj Mahal a predstaviteľmi ďalších hudobných štýlov vrátane Londýnskeho symfonického orchestra. Hral so speváčkou Kandiou Kouyaté, ale aj s ďalším hráčom na koru Ballakém Sissokom. Spolu s Farka Tourém v roku 2005 produkoval album In the Heart of the Moon. Práve tento album získal niekoľko cien Grammy. Celkovo má Toumani Diabaté na svojom konte vyše 20 albumov.

Senegalský hudobník Youssou N’Dour v statuse na sieti X v súvislosti s Diabatého úmrtím napísal: "Opustil nás veľvyslanec Mali, veľvyslanec Afriky" a vyzdvihol ho ako virtuóza hry na koru i vynikajúceho hudobného aranžéra.

"Je to obrovská strata pre malijskú hudbu. Toumani bol virtuózom na koru, ktorý nás roky udivoval," uviedol pre RFI špecialista na africkú hudbu Mory Touré. Podľa malijského speváka Salifa Keitu Diabatého smrťou prišlo Mali o svoj "národný poklad". Malijská diva Oumou Sangaré v statuse na Facebooku napísala, že "súčasný svet hudby stráca jedného zo svojich najväčších ambasádorov". Toumani Diabaté bol podľa nej viac ako virtuóz na koru, bol "mostom medzi tradíciami našich predkov a modernosťou; umelcom, ktorý vedel, ako preniesť hlas Mali do štyroch kútov sveta".

Viac o téme: ProjektySmrťBluesHudba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu