Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Až 25 vojakov v Konžskej demokratickej republike odsúdili na smrť za "útek pred nepriateľom"

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KINSHASA - Dovedna 25 vojakov obvinených "z úteku pred nepriateľom" počas bojov proti rebelom v Konžskej demokratickej republike (KDR) bolo v stredu odsúdených na trest smrti, uviedli ich obhajcovia.

K verdiktom došlo po jednodňovom procese.Pred vojenský súd provincie Severné Kivu sa dovedna postavilo 31 obžalovaných vrátane 27 vojakov a štyroch civilistov. Vojenský súd sa nachádza v meste Butembo v blízkosti frontovej línie.V prípade civilistov išlo o manželky vojakov, píše AFP. Obžalovaní čelili viacerým obvineniam vrátane "úteku pred nepriateľom", mrhania vojenskou muníciou, porušovania rozkazov a krádeže, uviedol jeden z obhajcov Jules Muweko.Pojednávanie sa skončilo odsúdením 25 vojakov vrátane dvoch kapitánov na trest smrti. Obhajoba má v úmysle sa proti verdiktom odvolať, dodal Muweko. Ďalší obvinení vrátane štyroch manželiek vojakov boli oslobodení v dôsledku nedostatku dôkazov.

Pápež František pricestoval do Konžskej demokratickej republiky
Zobraziť galériu (2)
Pápež František pricestoval do Konžskej demokratickej republiky  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

Konžskí rebeli z hnutia M23 od konca minulého týždňa obsadili viacero miest nachádzajúcich sa na severnej frontovej línie konfliktu, pripomína AFP.Kinshasa obviňuje Rwandu z podpory tejto vzbúreneckej skupiny vedenej etnikom Tutsiov, čo však Kigali odmieta.

Hnutie M23 počas uplynulých rokov tiež obsadilo rozsiahle časti územia a takmer úplne obkľúčilo Gomu, hlavné mesto provincie Severné Kivu. Prišli pritom o život desiatky ľudí a ďalšie státisíce zostali vysídlené. Podľa Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) sa len v provincii Severné Kivu nachádza už 2,8 milióna vysídlených ľudí.

Viac o téme: VojaciTrest smrtiKDRKonžská demokratická republiká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu