Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

USA a Británia žiadajú prepustenie Gershkovicha, reaguje aj Nemecko

Evan Gershkovich
Evan Gershkovich (Zdroj: Twitter/Committee to Protect Journalists)

WASHINGTON/LONDÝN - Americký prezident Joe Biden a britský premiér Keir Starmer v piatok žiadali prepustenie amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého v Rusku odsúdili na 16 rokov väzenia. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková uviedla, že rozsudok je politicky motivovaný a je súčasťou vojnovej propagandy ruského prezidenta Vladimira Putina. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Spojené štáty rázne požadujú prepustenie reportéra Evana Gershkovicha, ktorý bol uznaný za vinného zo špionáže a odsúdený na 16 rokov prísne stráženej trestaneckej kolónii v Rusku," povedal Biden. Rusko podľa jeho slov tohto novinára bez pochýb zadržiava neprávom. "Odsúdenie Evana Gershkovicha potvrdzuje Putinov strach z faktov," uviedla Baerbocková na sociálnej sieti X. "Žurnalistika nie je trestný čin a pravda sa nedá uzamknúť," napísala. Starmer tiež žiadal okamžité prepustenie novinára. "Žurnalistika by nemala byť trestný čin. Gershkovich musí byť okamžite prepustený," napísal.

Tiež uviedol, že ide o potvrdenie pohŕdavého postoja Ruska k slobode médií. Súdny proces s Gershkovichom sa začal koncom júna tohto roka a vyvrcholil rozsudkom v piatok 19. júla. Celý proces sa dial za zatvorenými dverami bez prítomnosti médií. Podľa dostupných informácií prokuratúra žiadala 18-ročný trest. Konečný rozsudok o 16 rokoch prišiel nečakane rýchlo ešte v ten istý deň. Podľa tlačovej služby súdu novinár svoju vinu nepriznal. Americká vláda a vydavatelia denníka WSJ označili tento súdny proces za podvod a o ruskom právnom systéme hovoria ako o spolitizovanom. Obžaloba považovala obvinenia za preukázané bez akýchkoľvek pochybností.

Opozičná aktivistka Julija Navaľná odsúdila rozsudok voči Gershkovichovi

Ruská opozičná aktivistka Julija Navaľná v piatok odsúdila rozsudok voči americkému novinárovi Evanovi Gershkovichovi, ktorému v Rusku udelili trest 16 rokov väzenia za špionáž. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

"Evan Gershkovich bol dnes odsúdený na 16 rokov," uviedla v príspevku na sociálnej sieti. "Musíme bojovať za každú osobu, ktorá si odpykáva nespravodlivý trest v Putinovom väzení, a žiadať ich okamžité prepustenie," uviedla.

Viac o téme: USANemeckoBritániaEvan Gershkovich
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu