Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Komorská polícia zatkla 36 šiitov počas modlitieb na sviatok Ášúrá

(Zdroj: Getty Images)

MORONI - Komorské bezpečnostné sily zatkli 36 moslimov za verejné pripomenutie si sviatku Ášúrá, ktorý je významnou šiitskou spomienkou na smrť vnuka proroka Mohameda, imáma Husajna. Podľa komorských úradov tým porušili ústavu, ktorá zakotvuje sunnitské doktríny, uviedla vo štvrtok polícia.

"Tridsaťšesť ľudí bolo zadržaných, pretože si pripomínali sviatok Ášúrá, zatiaľ čo naša ústava hovorí jasne - na Komorách je povolené len vyznávanie sunnitského islamu a šáfiovských obradov," povedal veliteľ tamojšej polície.Na videu, ktoré sa masívne zdieľalo na sociálnych sieťach, bolo vidno, že medzi zatknutými je aj Mohamed Mladžao, jedna z najvýznamnejších šiitských osobností na Komorách, súostroví v Indickom oceáne pri africkom pobreží."Pripomínali si pamiatku Husajna. Práve počas tejto modlitby, ktorá sa konala v súkromných priestoroch, ho zadržali. Veľa to vypovedá o diktatúre v našej krajine," povedal jeho syn. 

Hrozí im väzenie a pokuta

V komorskej ústave z roku 2018 sa uvádza, že štát vychádza zo "sunnitských zásad a pravidiel poslušnosti a šáfiovských obradov, ktorými sa riadi viera a spoločenský život". Šáfiovská škola je jednou z hlavných vetiev sunnitského islamu. Zadržaným hrozí päť mesiacov až rok väzenia a pokuta v prepočte 200 eur.

Bezpečnostné sily v máji 2019 zatkli 30 až 40 šiitských moslimov na základe podozrení z praktizovania inej ako sunnitskej verzie islamu, uvádza sa v správe o náboženskej slobode, ktorú vydalo americké ministerstvo zahraničných vecí. Komory zaradilo na zoznam sledovaných krajín z dôvodu porušovania náboženskej slobody.

Viac o téme: ŠiitiPolícia MotlitbyKomorské ostrovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu