Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Sulyok po schôdzke s Pellegrinim: Dialóg Maďarska a Slovenska treba posilňovať

Na snímke maďarský prezident Tamás Sulyok
Na snímke maďarský prezident Tamás Sulyok (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BUDAPEŠŤ - Bilaterálny dialóg medzi Maďarskom a Slovenskom treba nielen udržiavať, ale aj posilňovať, aby tieto krajiny mohli ešte viac slúžiť vlastným národným záujmom na regionálnej a európskej úrovni, ako aj záujmom vyplývajúcim zo strategického partnerstva oboch krajín. Uviedol to vo štvrtok v Budapešti maďarský prezident Tamás Sulyok na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom SR Petrom Pellegrinim. Informuje agentúra MTI.

"Na stretnutí sme sa dotkli niekoľkých prioritných oblastí zameraných na posilnenie strategického partnerstva," povedala maďarská hlava štátu. Sulyok dodal, že v súvislosti s tým, že Maďarsko predsedá Rade Európskej únie, požiadal Pellegriniho o podporu Budapešti v sprostredkovaní presadzovania obmedzenia nelegálnej migrácie, posilnenia európskej obrannej politiky, poľnohospodárskej politika EÚ zameranej na poľnohospodárov a skutočných riešení demografických výziev.

Slovenský prezident sa po schôdzke s jeho maďarským náprotivkom stretol s predsedom maďarského parlamentu Lászlóom Kövérom. V závere oficiálne návštevy Maďarska Pellegrini položí veniec k pamätnej tabuli Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera, dvoch slovenských židov, ktorí v apríli 1944 úspešne ušli z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau.

Viac o téme: Maďarský prezidentSlovenskoTamás Sulyok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu