Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Maďarsko prisľúbilo predĺženie ochrany vzdušného priestoru Slovenska, uviedol Pellegrini

Peter Pellegrini a maďarský prezident Tamás Sulyok Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini a maďarský prezident Tamás Sulyok (Zdroj: TASR/MTI/Szilard Koszticsak)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko prisľúbilo predĺženie pomoci pri ochrane vzdušného priestoru Slovenska do konca roka 2025. Prezident SR Peter Pellegrini o tom informoval po štvrtkovom stretnutí s maďarským prezidentom Tamásom Sulyokom v Budapešti.

"Som veľmi rád, že už budúci týždeň budeme môcť na území Slovenskej republiky privítať prvé dve F-16, ktoré postupne prevezmú kontrolu nad vzdušným priestorom, ale do konca roku 2025 budeme ešte odkázaní na pomoc aj Maďarskej republiky. A ja vám aj v mene občanov Slovenska veľmi pekne za túto pomoc ďakujem," vyhlásil Pellegrini. 

Ako pripomenul, Slovensko aktuálne nedisponuje prostriedkami protivzdušnej obrany ani vlastným vojenským letectvom, pretože bývalá vláda odovzdala stíhačky MiG-29 a protivzdušné systémy ako pomoc Ukrajine bez adekvátnej náhrady. Sulyok poznamenal, že ako veliteľ maďarskej armády je rád, že môže zabezpečovať ochranu vzdušného priestoru SR.

Za posledné roky sa zvýšil počet hraničných priechodov

V súvislosti so vzťahmi oboch krajín Pellegrini tiež ocenil, že ekonomická výmena medzi SR a Maďarskom narastá. Upozornil aj na výmenu pracovnej sily. Umožňuje to podľa neho aj zlepšenie hraničnej infraštruktúry. Poukázal na to, že za posledné roky sa zvýšil počet hraničných priechodov zo 16 na 40. V budúcnosti by sa mohli projekty podľa neho sústrediť na rozvoj železničných cezhraničných prepojení, kde vníma určitý nedostatok. Vyzdvihol aj prepojenie štátov v oblasti energetiky. 

"Som veľmi rád, že na stole je projekt, ktorý by mal do roku 2030 a ďalej výrazne posilniť a zväčšiť kapacitu nášho plynového prepojenia, ktorý opäť zvýši energetickú sebestačnosť, bezpečnosť a stabilitu v danom regióne," skonštatoval. Ponúkol tiež skúsenosti Slovenska pri výstavbe nového jadrového zdroja. Slovenský prezident potvrdil okrem toho záujem mať poradcu pre menšinové otázky spomedzi predstaviteľov maďarskej komunity žijúcej na Slovensku. Verí, že jeho meno predstaví na jeseň. Sulyoka tiež Pellegrini pozval na návštevu Slovenska.

archívne video

Aj dnes musíme hľadať a nájsť to, čo nás dokáže spojiť, tvrdí Peter Pellegrini (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Slovensko nebude bojkotovať maďarské predsedníctvo v Rade EÚ

Slovensko sa nebude počas predsedníctva Maďarska v Rade Európskej únie pridávať k aktivitám smerujúcim k bojkotu maďarského predsedníctva. Prezident SR Peter Pellegrini o tom informoval po štvrtkovom stretnutí s maďarským prezidentom Tamásom Sulyokom v Budapešti.

Peter Pellegrini a maďarský prezident Tamás Sulyok
Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini a maďarský prezident Tamás Sulyok  (Zdroj: TASR/MTI/Szilard Koszticsak)

Viac o téme: Vzdušný priestorOchrana MaďarskoPrezidentPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu