Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Kenská polícia zakázala protesty v Nairobi: Umrelo najmenej 50 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/dpa via AP)

NAIROBI - Kenská polícia v stredu neskoro večer oznámila, že v centre hlavného mesta Nairobi nebudú povolené žiadne demonštrácie. Pri doterajších protivládnych protestoch zahynulo doposiaľ najmenej 50 ľudí. Informuje správa agentúry AFP.

Krajinou otriasli pôvodne pokojné zhromaždenia, ktoré v júni vyvolalo plánované zvyšovanie daní. Protesty však prerástli do násilností a vyžiadali si desiatky mŕtvych a viac ako 400 zranených. Skupiny na ochranu práv obvinili kenskú políciu z používania neprimeranej sily proti protestujúcim.

archívne video

Časť zamestnancov RTVS opäť protestuje štrajkom proti chystaným zmenám (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Prezident William Ruto sa snažil upokojiť situáciu, zrušil navrhovaný zákon o financiách obsahujúci zvýšenie daní, odvolal svoj kabinet a prisľúbil vládne škrty. Zhromaždenia napriek tomu pokračujú po celej krajine a mnohí stále vyzývajú prezidenta, aby odstúpil.

Táto oblasť bola epicentrom

"V centrálnej obchodnej štvrti Nairobi a jej okolí nebudú až do odvolania povolené žiadne demonštrácie, aby sa zaistila bezpečnosť verejnosti," uviedol vo vyhlásení šéf kenskej polície Douglas Kanja. Táto oblasť bola epicentrom mnohých predchádzajúcich pochodov v meste, pripomína AFP.

Pred zákazom sa na internete zdieľali niektoré plagáty, ktoré vyzývali demonštrantov, aby sa pred štvrtkovým pochodom k rezidencii prezidenta v Nairobi zhromaždili v neďalekom parku Uhuru. Polícia uviedla, že predstavitelia získali dôveryhodné informácie o tom, že organizované zločinecké skupiny plánujú využiť prebiehajúce protesty. "Zločinci sa naďalej infiltrovali do protestujúcich skupín, čo viedlo k znepokojujúcemu trendu výtržností a deštruktívneho správania," dodala kenská polícia.

Viac o téme: ObeteProtestyPolícia KeňaNairobi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu