Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Na sieti X sa podľa odborníkov darilo konšpiračným teóriám o atentáte na Trumpa

(Zdroj: SITA/AP Photo/Gene J. Puskar)

WASHINGTON - Konšpiračné teórie o atentáte na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa si na sociálnej sieti X všimli desiatky miliónov ľudí. V utorok to uviedli odborníci z neziskového Centra boja proti digitálnej nenávisti (CCDH), ktorí analyzovali vzorku 100 populárnych príspevkov, informuje agentúra AFP.

Nepodložené tvrdenia o sobotňajšom atentáte zaplavili platformu X (bývalý Twitter) krátko po udalosti. Trumpovi na predvolebnom podujatí v Pensylvánii prestrelil útočník hornú časť pravého ucha, jedného účastníka zabil a ďalší dvaja utrpeli zranenia. Útočníka následne zastrelila tajná služba. Používatelia tvrdili, že atentát bol "zinscenovaný" alebo že išlo o "prácu niekoho zvnútra". Súčasne poukazovali na fiktívnych vinníkov, ako sú Židia či izraelská tajná služba Mosad. Na platforme X boli príspevky obsahujúce konšpiračné teórie podľa odborníkov z CCDH zobrazené vyše 215 miliónov ráz.

Niektorí sú pri zverejňovaní senzačných informácií motivovaní finančným ziskom

Väčšina z nich pritom nebola označená tzv. poznámkou komunity - spôsob, akým môžu používatelia pridať k príspevkom kontext, prípadne overené zdroje. Iba v priebehu prvých 24 hodín od atentátu nazbierali nepodložené správy viac ako 100 miliónov zobrazení, uviedla britská výskumná organizácia Inštitút pre strategický dialóg (ISD). Autori príspevkov taktiež nepravdivo označili za strelca hneď niekoľko osôb vrátane talianskeho športového novinára Marca Violiho, komika Sama Hydea či Maxwella Yearicka, ktorý kedysi protestoval proti Trumpovi.

Podľa oficiálneho stanoviska úradov v USA na Trumpa vystrelil 20-ročný T. H. Crooks. Odborníci tvrdia, že niektorí používatelia platformy X sú pri zverejňovaní senzačných informácií motivovaní finančným ziskom. Uviedli, že systém rozdelenia príjmov z reklám motivuje vytvárať extrémny obsah s cieľom zvýšiť angažovanosť. Podľa AFP k šíreniu neprávd prispieva aj fakt, že sociálne siete vrátane X obmedzujú moderovanie obsahu. "Na trhu dezinformácií, na ktorý sa v súčasnosti zmenili mnohé platformy sociálnych médií, je extrémny obsah vašou menou. Algoritmy vyberajú ten najpodivnejší obsah a rapídne ho zosilňujú, až kým celý digitálny svet nezaplaví konšpirácia, dezinformácie a nenávisť," povedal výkonný riaditeľ a zakladateľ CCDH Imran Ahmed.

Viac o téme: Donald TrumpKonšpiračné teórieSieť XAtentát na Trumpa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu