Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Po atentáte na Trumpa: Tajné služby sú pod paľbou kritiky! Umožnila TÁTO chyba streľbu na exprezidenta?

Donald Trump má po streľbe poranené ucho.
Donald Trump má po streľbe poranené ucho. (Zdroj: SITA/AP Photo/Gene J. Puskar)

WASHINGTON  - Tajnú službu a jej riaditeľku Kimberly Cheatlovej (51) čakajú nepríjemné časy. Washington požaduje úplné vyšetrenie pokusu o atentát na Trumpa v Pensylvánii.

Kým riaditeľka tajnej služby Kimberly Cheatlová (51) v sobotu večer (amerického času) v Butleri v Pensylvánii na predvolebnej akcii pochválila reakciu svojich agentov na pokus o atentát na Trumpa, zo všetkých strán sa ozvala kritika. Z Washingtonu sa rýchlo objavili výzvy na vyšetrovanie a objasnenie. Tajná služba je pod veľkým tlakom.

archívne video

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

Cieľom je objasniť, či mohol nastať problém v komunikácii. Podľa Washington Post bola miestna polícia v Butleri zodpovedná za kontrolu oblasti, ktorá susedí s bezpečnostnou zónou Secret Service. Aj za budovu, z ktorej Thomas Matthew Crooks († 20) strieľal na Donalda Trumpa (78) zo 150 metrovej vzdialenosti. Hovorca tajnej služby Anthony Gugliemi podľa New York Times potvrdil, že zabezpečenie tohto priestoru je v kompetencii polície.

Strecha bola pred niekoľkými dňami klasifikovaná ako bezpečnostné riziko

Okresný prokurátor okresu Butler Richard Goldinger namieta, že za bezpečnosť mimo miesta konania bola zodpovedná tajná služba. „Týždeň predtým mali stretnutia. Tajná služba viedla rokovania. Oni boli tí, ktorí rozhodovali o tom, kto čo urobí,“ hovorí Goldinger. "Boli na vrchole hierarchie velenia, boli číslo 1."

Podľa NBC News strechu, z ktorej strelec spustil paľbu z poloautomatickej pušky AR-15, úrady len niekoľko dní pred udalosťou označili za bezpečnostné riziko. Budova patrí spoločnosti, ktorá pôsobí v sklárskom priemysle.

Tajná služba si bola vedomá súvisiacich rizík, ako uvádza NBC: „Niekto by musel byť na streche alebo zabezpečiť budovu, aby sa tam nikto nemohol dostať,“ povedal bývalý vysoký agent tajnej služby oboznámený s plánovaním. Ako sa atentátnik dostal na strechu napriek týmto obavám, je teraz jednou z ústredných otázok vyšetrovateľov.

Šéfka musí čoskoro odpovedať na otázky

V nedeľu James Comer (51), republikánsky predseda dozorného výboru Snemovne reprezentantov, povedal, že požiadal úrady o informácie. Cheatlová bola predvolaná, aby predstúpila pred jeho výbor 22. júla. Tam bude musieť riaditeľka amerického úradu poskytnúť informácie o zlyhaní jej zamestnancov a okolnostiach. 

"Kongres plne vyšetrí tragédiu, aby zistil, aké bezpečnostné chyby sa stali," zdôraznil republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson.

Crooks bol zabitý pri pokuse o atentát na Trumpa. FBI sa domnieva, že konal ako osamelý páchateľ. Zomrel aj bývalý veliteľ hasičov v Buffale. Ďalší dvaja ľudia boli pri útoku vážne zranení.

Viac o téme: StreľbaAtentátDonald TrumpPrezidentské voľby USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu