Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Maďarský prezident prijal bývalého veľvyslanca USA, ktorého poslal ešte Trump

Tamás Sulyok
Tamás Sulyok (Zdroj: TASR/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ - Maďarský prezident Tamás Sulyok prijal bývalého veľvyslanca Spojených štátov Davida Cornsteina, ktorého do Maďarska vyslal v roku 2018 vtedajší americký prezident Donald Trump. Upozornil na to v utorok server hvg.hu.

"Mal som stretnutie s bývalým americkým veľvyslancom Davidom Cornsteinom v Sándorovom paláci," napísal v pondelok Sulyok na Facebooku.

archívne video

Po vstupe Maďarska do EÚ študuje viac mladých na Slovensku (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

"Zdôraznil som, že Maďarsko má záujem o obojstranne výhodnú a pragmatickú spoluprácu so Spojenými štátmi americkými. Sme vďační tým, ktorí sa venujú rozvoju vzťahov medzi oboma krajinami a sú pripravení pre to niečo urobiť," dodal Sulyok.

Bližšie informácie o témach stretnutia Sulyok nezverejnil, píše server. Cornstein, ktorý bol veľvyslancom v Budapešti do septembra 2020, vlani navštívil maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten sa minulý štvrtok (11.7.) na Floride stretol s Trumpom a diskutoval s ním o "možnostiach mieru" na Ukrajine.

Miliardár Cornstein, ktorý je podnikateľom z New Yorku, a ktorého stará matka sa narodila v Maďarsku, pôsobil aj v americkej vládnej sfére a charitatívnych organizáciách. Na poste veľvyslanca v Budapešti ho v roku 2022 vystriedal diplomat administratívy prezidenta Joea Bidena David Pressman, s ktorým však maďarská vláda nemá ani zďaleka také dobré vzťahy ako s jeho predchodcom, poznamenáva hvg.hu.

Viac o téme: Maďarský prezidentDonald TrumpVeľvyslanec USATamás Sulyok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu