Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

MIMORIADNY ONLINE Štyri ruské drony počas jediného týždňa zablúdili nad Bieloruskom, tvrdia médiá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

MINSK – Štyri ruské drony spozorovali počas týždňa bieloruskí pozorovatelia nad územím svojej krajiny. Ruské drony uleteli nad Bieloruskom aj stovky kilometrov a kvôli ich zachyteniu vzlietli aj bieloruské stíhačky, uviedol dnes ruský nezávislý server Meduza pôsobiaci z lotyšského exilu. Nie je jasné, či výskyt ruských dronov na bieloruskom nebi svedčí o ruskom prieskume či o hľadaní zámienky na rozšírenie vojny, pokračujúcej tretím rokom. Alebo naopak drony zablúdili, pretože ich zmietla ukrajinská obrana, odhadol ukrajinský expert Pavlo Narožnyj.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Poďakovanie vojakom za úspešné splnenie bojovej misie

Poďakovanie vojakom za úspešné splnenie bojovej misie (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:28 Rusko je pripravené spolupracovať s ktorýmkoľvek prezidentom USA, ktorého si zvolí americký ľud a ktorý bude ochotný viesť "spravodlivý dialóg postavený na vzájomnom rešpekte". Uviedol to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu na tlačovej konferencii na pôde OSN.

20:39 Nový Európsky parlament (EP) v uznesení prijatom v stredu v Štrasburgu opätovne vyjadril pokračujúcu podporu Ukrajine. Z 15-členného slovenského zastúpenia v EP sa proti uzneseniu vyjadrilo osem europoslancov. Uznesenie, ktoré predstavuje prvé oficiálne stanovisko novozvoleného EP k ruskej agresii na Ukrajine, získalo podporu 495 poslancov, 137 bolo proti a 47 sa zdržalo hlasovania.

20:11 Boris Johnson počas 30-minútového stretnutia na Republikánskom národnom zhromaždení vyzval Donalda Trumpa, aby zachoval svoju podporu Ukrajine.

19:16 Japonsko poskytne Ukrajine pôžičku vo výške 3,3 miliardy dolárov, ktorá bude splatená z výnosov zmrazených ruských aktív - Kyodo.

18:34 V okupovanom Luhansku Rusi zbúrali pamätník obetiam stalinských represií a hladomoru.

17:52 Podľa návrhu rozpočtového dokumentu na rok 2025, o ktorom 17. júla informovala agentúra Reuters, sa vojenská pomoc Nemecka pre Ukrajinu v budúcom roku zníži o polovicu.

16:28 Bývalý námestník generálneho tajomníka NATO Patrick Turner bude od septembra osobitným vyslancom Severoatlantickej aliancie na Ukrajine. Oznámil to v stredu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

16:01 Podľa správ ruských médií sa vysokopostavený severokórejský predstaviteľ Kim Kum-čchol utopil pri plávaní v jazere neďaleko Moskvy. Meno muža sa zhoduje s menom vedúceho nedávnej severokórejskej vojenskej delegácie v Rusku, o ktorej informovali severokórejské štátne médiá. Informácie sa však nedajú nezávisle overiť.

15:37 Ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny nezlyhala, uviedol v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ofenzívu v Charkovskej oblasti spustilo Rusko v máji. Ruský prezident Vladimir Putin vtedy povedal, že ruské sily tam vybudujú nárazníkovú zónu, aby ochránili ruské pohraničné oblasti pred útokmi z Ukrajiny.

15:06 Rusko a Ukrajina si celkovo vymenili 190 vojnových zajatcov, oznámilo v stredu ruské ministerstvo obrany. Výmenu následne potvrdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

14:00 Európsky parlament (EP), už v novom zložení, v stredu v Štrasburgu opätovne potvrdil, že EÚ musí pokračovať v podpore Ukrajiny a to dovtedy, kým nezvíťazí nad agresormi z Ruska.

13:51 Švajčiarsko vyšetruje viac ako 50 prípadov možného porušenia sankcií voči Rusku a doteraz skonštatovalo porušenie v 15 z nich, uviedla vláda v stredajšom vyhlásení. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

13:15 Kontroverzný poslanec, ktorý kritizoval armádu, opustil Zelenského parlamentnú skupinu. Zákonodarkyňa Mariana Bezuhla oznámila, že podala žiadosť o odchod z parlamentnej frakcie Sluha ľudu prezidenta Volodymyra Zelenského.

13:14 Dobrovoľníci a darcovia pomáhajú obnoviť poškodenú nemocnicu v Ochmatdyte, ktorej hlavná budova je teraz poškodená, a ktorá bola spustená tesne pred rozsiahlou ruskou inváziou.

12:30 Jeden z ruských útočných dronov typu Šáhed iránskej konštrukcie v utorok explodoval v Homelskej oblasti, asi 55 kilometrov od Bobrujska a 120 kilometrov od hraníc s Ukrajinou, napísala Meduza s odvolaním sa na pozorovateľov z opozičného projektu Belaruski Hajun, ktorý monitoruje pohyby predovšetkým ruskej vojenskej techniky v krajine. "Počas zrútenia dron-kamikadze vybuchol, čo priamo potvrdzuje, že šáhedy, ktoré zablúdia nad bieloruské územie, nie sú žiadne cvičné či prieskumné stroje, ale skutočne útočné bezpilotné lietadlá s muníciou na palube, určené na útoky na ukrajinské územie," napísali pozorovatelia na sociálnej sieti.

V ten istý deň ďalší ruský dron krúžil nad Mohilevom, kde napoludnie zazneli výstražné sirény. Kvôli zachyteniu dronu, ktorý nad Bieloruskom uletel viac ako 300 kilometrov, vzlietla aj bieloruská stíhačka Su-30 a bojový vrtuľník Mi-24, napísal bieloruský server Zerkalo, rovnako s odvolaním sa na Belaruski Hajun.

11:52 V ukrajinskom meste Charkov, ktoré takmer denne ostreľujú ruské sily, postavia sústavu škôl pod zemou, aby ochránili deti pred útokmi, uviedli v stredu predstavitelia mesta. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

11:28 Na Ukrajine je momentálne nezvestných približne 42.000 tamojších občanov, a to vrátane civilistov aj vojakov. Povedal to v stredu Dmytro Bohaťuk, ktorý má v rámci ukrajinského ministerstva vnútra na starosti oddelenie zaoberajúce sa nezvestnými osobami, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

10:15 Ruské útoky v Doneckej a Chersonskej oblasti si za posledný deň vyžiadali 1 obeť a 14 zranených.

10:13 Ruské spoločnosti exponenciálne zvýšili svoj nábor v Afrike, informovalo ruské štátom kontrolované médium RBC s odvolaním sa na údaje z odvetvia.

9:14 Súd v Moskve odsúdil dvojitého ukrajinsko-ruského občana na 26 rokov väzenia za údajný pokus podpáliť vojenskú službu, informovalo 16. júla nezávislé ruské médium Mediazona s odvolaním sa na tlačovú službu súdu.

9:13 Tisíce civilných Ukrajincov unesených Moskvou uviazli vo väzniciach kontrolovaných Ruskom, pretože neexistuje žiadny zákonný nástroj na ich privedenie späť, píše Dinara Khalilová.

9:12 Viačeslav Morozov bol široko uznávaným odborníkom na politické vedy na poprednej estónskej univerzite. Potom bol odsúdený za špionáž pre Rusko. Jeho zatknutie bolo pre niektorých šokom. Pre ostatných to bola ilustrácia dlhodobého podozrenia.

8:31 Rusko obvinilo v utorok na zasadnutí OSN Spojené štáty z toho, že "mieria pištoľou" na celý Západ a bránia medzinárodnej spolupráci. Washington to označil za "pokrytectvo" vzhľadom na inváziu Ruska na susednú Ukrajinu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

7:21 Rusko a Ukrajina sa v stredu chystajú na výmenu 90 vojnových zajatcov v rámci dohody sprostredkovanej Spojenými arabskými emirátmi (SAE), uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený so záležitosťou. TASR informuje podľa agentúry Reuters, ktorá pripomína, že tvrdenia nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

7:01 Šéf EÚ kritizuje maďarského Orbána za rozhovory s Trumpom o „mierovej misii“. Charles Michel kritizoval maďarského premiéra Viktora Orbána za spustenie samozvanej ukrajinskej „mierovej misie“ bez podpory EÚ.

7:00 Ruská štatistická služba vylučuje údaje z výročnej správy, aby zatajila vojnové úmrtia. Ruská štátna štatistická služba vo svojej výročnej správe vylúčila celkový počet úmrtí z vonkajších príčin, informovalo 16. júla nezávislé ruské médium Meduza.

5:54 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vyzval parlament na schválenie návrhu zákona, na základe ktorého by bolo možné odňať štátne vyznamenania udelené "zradcom". Podľa ukrajinských médií má ísť o jednotlivcov, ktorí podporili Rusko alebo sa zapojili do iných trestných činností proti Ukrajine. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Medvedev tvrdí, že vstup Ukrajiny do NATO by bol vyhlásením vojny Rusku

Lídri členských krajín NATO minulý týždeň na summite vo Washingtone prisľúbili, že Ukrajinu budú podporovať v jej "nezvratnej ceste k plnej euroatlantickej integrácii vrátane členstva v Aliancii". Kyjev však nedostal pozvánku ani časový harmonogram pristúpenia, o ktorý sa vojnou zmietaná krajina usiluje. Medvedev, súčasný zástupca Rady bezpečnosti Ruskej federácie, v rozhovore pre ruský týždenník povedal, že členstvo Ukrajiny v NATO by presahovalo rámec priamej hrozby pre bezpečnosť Moskvy. "V podstate by to bolo vyhlásenie vojny - aj keď s odkladom. Kroky, ktoré proti nám už roky podnikajú protivníci Ruska - vrátane rozširovania Aliancie - dostávajú NATO do bodu, z ktorého niet návratu," vyhlásil. 

V súlade s doterajšími vyjadreniami Kremľa Medvedev uviedol, že Rusko neohrozuje NATO, ale bude reagovať na údajné pokusy Aliancie o presadenie svojich záujmov. Odpoveď Moskvy bude podľa neho tvrdšia v závislosti od počtu týchto pokusov. "Či to rozbije celú planétu na kúsky, závisí len od obozretnosti (NATO)," varoval. Medvedev, blízky spojenec ruského lídra Vladimira Putina, zastával post prezidenta v rokoch 2008 až 2012. Západ ho vtedy považoval na ruské pomery za liberálnejšieho politika, teraz sa však podľa Reuters prezentuje ako nekompromisný zástanca ruskej invázie na Ukrajinu, ktorý varuje USA a ich spojencov, že vyzbrojovanie Kyjeva môže viesť k "jadrovej apokalypse". NATO vzniklo po druhej svetovej vojne ako obranná aliancia v reakcii na rozpínavosť Sovietskeho zväzu, najmä v krajinách, ktoré oslobodila Červená armáda. Kremeľ vníma postupné rozširovanie Aliancie ako prejav agresie, doplnila agentúra Reuters.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu