Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Prípady kliešťovej encefalitídy stúpajú: Prenáša sa aj cez tepelne nespracované výrobky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na Slovensku v tomto roku k strede (14. 8.) zaevidovali 116 prípadov kliešťovej encefalitídy. Z toho v 12 prípadoch bol potvrdený prenos vírusu cez tepelne nespracované výrobky z mlieka. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR o tom informoval na webe. Uviedol tiež viaceré odporučenia, ako znížiť riziko nákazy týmto ochorením.

Odborníci pripomínajú, že proti kliešťovej encefalitíde sa je možné zaočkovať, a to už od jedného roku veku. "Základné očkovanie proti kliešťovej encefalitíde pozostáva z podania troch dávok očkovacej látky. Existuje aj zrýchlená schéma, keď sa druhá dávka podáva už dva týždne po prvej. Pred ochorením môžu čiastočne chrániť prvé dve dávky," ozrejmili s tým, že kompletné očkovanie ochráni minimálne tri roky. Po troch rokoch sa odporúča preočkovanie jednou dávkou.

archívne video

Kliešťová meningoencefalitída má dvojfázový priebeh, upozornil primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej nemocnice Ladislav Virág (Zdroj: TASR / Maroš Černý)

Riziko zaklieštenia

Riziko zaklieštenia, teda prisatia kliešťa, možno podľa úradu znížiť dodržiavaním viacerých zásad. Odporúča vyhýbať sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov, teda okrajom lesov, vysokým porastom tráv či kroviam. "V prírode noste uzavretú obuv a vhodné oblečenie pokrývajúce čo najväčšie časti tela, hlavne dlhé nohavice, ponožky (ideálne zakasané do nohavíc), vhodnejší je svetlý odev, na ktorom parazita skôr zbadáte," priblížil. Apeluje aj na použitie repelentu. Ľudia by si mali podľa neho tiež bezprostredne po návrate domov poriadne skontrolovať pokožku. "Kliešťa ihneď opatrne odstráňte," dodal.

Akútne infekčné vírusové ochorenie

ÚVZ upozornil, že vírus kliešťovej encefalitídy sa môže prenášať aj pitím čerstvého, tepelne nespracovaného ovčieho či kozieho mlieka alebo zjedením výrobkov z takéhoto mlieka. "Surové ovčie alebo kozie mlieko preto treba pred konzumáciou prevariť. Syr vyrobený zo surového mlieka je potrebné aspoň opiecť z oboch strán. Vírus kliešťovej encefalitídy sa ničí pri teplote 70 stupňov Celzia," ozrejmil.

Kliešťová encefalitída je akútne infekčné vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu. Okrem infikovaných kliešťov sa môže prenášať aj niektorými potravinami. Dlhodobé následky ochorenia môžu byť rôzneho charakteru - bolesti hlavy, únava, porucha pamäti, koncentrácie, ochrnutie, v rizikových prípadoch sa môže skončiť úmrtím.

Viac o téme: KliešťEncefalitídaNákazaÚrad verejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu