Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Nový majiteľ domu má problém s dôchodcom (70): Je tu háčik, nemôže ho vyhodiť na ulicu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRNO – Vila, ktorá sa pre exekúciu dostala do rúk štátu, padla do oka novému majiteľovi. Ten ju odkúpil napriek bremenu, ktoré bolo uvedené vo všetkých dokumentoch. Kúpa napokon prebehla, ale nový majiteľ sa teraz snaží bremena zbaviť. Vilu môže totiž doživotne užívať istý dôchodca (70), ktorého chce pán domu vyštvať na ulicu.

archívne video

Traja najvyšší ústavní činitelia by mali mať právo na nehnuteľnosť (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Táto situácia pripomína americký film Duplex (v slovenskom preklade "Tú starú treba zabiť"). Mladý pár kúpil v meste dom za lacný peniaz, ale na najvyššom poschodí bývala dôchodkyňa, ktorá im spravila zo života peklo. 

V súčasnej situácii kúpila istá firma vilu tiež za veľmi prijateľnú sumu, no od začiatku bola oboznámená s tým, že niektoré izby môže doživotne užívať jej obyvateľ, dôchodca (70). Ako informujú Novinky, seniora sa teraz snaží nový majiteľ vyštvať. Prípad sa dostal až na Najvyšší súd ČR. 

Darovacia zmluva

Písal sa rok 2001, keď majiteľ vily daroval nehnuteľnosť svojmu synovi a jeho manželke. V zmluve bolo jasne uvedené aj vecné bremeno: "Manželia mali nárok doživotne užívať jednu miestnosť, toaletu a kúpeľňu na každom poschodí domu. Okrem toho mali právo na odber energií (po zaplatení), právo prijímať návštevy a vchádzať na pozemok domu." 

Nový majiteľ domu má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Žaloba

Celá nehnuteľnosť ale skončila napokon v exekúcii. Od roku 2022 má vila nového majiteľa, ktorý hneď ako to bolo možné, podal žalobu na okresný súd o zrušení časti darovacej zmluvy o vecnom bremene. Rovnako žiadal aj o zrušenie bremena v katastri. 

V žalobe stálo, že vecné bremeno je neplatné, pretože z popisu nie je jasné, ktoré konkrétne časti domu môže dôchodca užívať. Novému majiteľovi vyhovel ako okresný, tak aj odvolací súd, ktorý vymazal vilu z katastra nehnuteľností. 

Nový majiteľ domu má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dôchodca sa bránil, že firma na dražbe, kde dom kúpila, bola oboznámená aj s celou darovacou zmluvou, pričom hodnota nehnuteľnosti bola znížená práve o toto vecné bremeno. Okrem toho spomenul, že užíva len tie miestnosti, ktoré vyplývajú z darovacej zmluvy v časti vecné bremeno, teda spálňu a toaletu a kúpeľňu na prvom a druhom poschodí. 

Najvyšší súd ČR

Na najvyššom súde sa už karta obrátila. Senát sa priklonil na stranu dôchodcu a zrušil verdikty okresného aj odvolacieho súdu. "Ani jeden zo súdov sa nesnažil vecné bremeno konkretizovať. Pri neurčitosti vecného bremena je chybou, pokiaľ sa následne pristupuje k jeho celkovému zrušeniu," uviedol senát. Prípad sa teraz vracia na súd prvého stupňa. 

Viac o téme: VilaDarovacia zmluvaSúdyUžívanieČRBrnoVecné bremenoDoživotné bývanieNajvyšší súd ČR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu