Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Japonský najvyšší súd rozhodol, že zákon o nútenej sterilizácii je protiústavný

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Japonský najvyšší súd v stredu rozhodol, že už zrušený zákon o eugenickej ochrane, na ktorého základe boli v rokoch 1948-96 násilne sterilizované tisíce ľudí, je protiústavný. Informovala o tom agentúra AFP odvolávajúca sa na japonské médiá.

Najvyšší súd taktiež rozhodol, že 20-ročná premlčacia lehota na nároky na odškodnenie sa nemôže uplatňovať, čo AFP označila za veľké víťazstvo pre obete. Podľa japonskej vlády bolo na základe spomínaného zákona sterilizovaných približne 16.500 ľudí. Zákon umožňoval lekárom vykonať sterilizáciu u ľudí s dedičnými poruchami intelektu, aby sa predišlo "narodeniu potomstva nízkej kvality". Ďalších asi 8500 ľudí síce súhlas na sterilizáciu udelilo, avšak podľa právnikov boli k tomu prakticky donútení. V oznámení vlády z roku 1953 sa totiž uvádza, že pri operáciách je povolené použiť fyzické obmedzenia, anestézie a dokonca i "podvod".

Jeden zo svedkov na súde uviedol, že musel podstúpiť vazektómiu, keď bol v ústave pre problémové deti. V čase zákroku mal len 14 rokov. Počet sterilizácií sa v Japonsku znížil v 80. a 90. rokoch 20. storočia. V roku 1996 bol spomínaný zákon zrušený. AFP poznamenala, že prípady nútených sterilizácií sa dostali do pozornosti v roku 2018 po tom, čo 60-ročná žena zažalovala vládu za zákrok, ktorý podstúpila vo veku 15 rokov. Nasledovali podobné žaloby. Japonská vláda sa v roku 2019 ospravedlnila desaťtisícom obetí nútenej sterilizácie vykonanej na základe vtedy už neexistujúceho zákona o eugenickej ochrane. Predchádzalo tomu rozhodnutie parlamentu, ktorý prijal zákon o sérii nápravných opatrení vrátane kompenzácie vo výške približne 20.000 eur pre každú obeť. Preživší však tvrdia, že táto suma nezodpovedá miere ich utrpenia, preto sa obrátili na súd.

Viac o téme: SterilizáciaSúd Japonsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu