Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

V Rwande sa konajú prezidentské a parlamentné voľby

Rwandský prezident Paul Kagame hlasuje v prezidentských a parlamentných voľbách v Rwande Zobraziť galériu (2)
Rwandský prezident Paul Kagame hlasuje v prezidentských a parlamentných voľbách v Rwande (Zdroj: TASR/AP/Brian Inganga)

KIGALI - Voliči v Rwande v pondelok prichádzajú k volebným urnám, aby hlasovali v prezidentských a parlamentných voľbách. Úradujúci prezident Paul Kagame kandiduje už na svoje štvrté volebné obdobie. Informuje o tom agentúra AFP.

Deväť miliónov Rwanďanov hlasuje v 2433 volebných miestnostiach po celej krajine, ktoré sa otvorili o 7.00 h miestneho času (5.00 SELČ) a zatvoria sa o 15.00 h miestneho času (13.00 SELČ).

archívne video

Podpredseda NR SR poverený jej vedením P. Žiga novozvoleným poslancom EP: (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Kagame je vládcom Rwandy od skončenia genocídy v roku 1994, prezidentom sa oficiálne stal v roku 2000. Po tom, čo bolo niektorým prominentným kritikom znemožnené kandidovať, v prebiehajúcich voľbách okrem úradujúceho prezidenta kandiduje líder opozičnej strany Zelených Frank Habineza a nezávislý kandidát Philippe Mpayimana. Obaja kandidáti sa o prezidentský úrad uchádzali aj vo voľbách v roku 2017.

V predchádzajúcich troch voľbách - v rokoch 2003, 2010 a 2017 - získal Kagame viac než 90 percent hlasov, píše The Guardian. Podľa AFP je Kagame jediným lídrom, ktorého väčšina Rwanďanov pozná, keďže 65 percent obyvateľov krajiny je mladších než 30 rokov. Krajina sa pod jeho vedením chváli hospodárskou transformáciou. Medzinárodné organizácie však jeho režim označujú ako autokratický, potláčajúci médiá a politickú opozíciu svojvoľným zadržiavaním, zabíjaním a zmiznutiami.

V zahraničí je obviňovaný z podnecovania nestability v susednej Konžskej demokratickej republike, kde podľa správy OSN rwandské jednotky bojujú po boku povstalcov z hnutia M23 na nepokojnom východe, píše AFP.

Napriek mnohým kritikom má Kagame v Rwande veľkú podporu. Hoci Svetová banka uvádza, že takmer polovica obyvateľov žije z menej než 2,15 dolára na deň, Kagame v rokoch 2012 až 2022 podľa AFP dohliadal na hospodársky rast v priemere o 7,2 percenta a na rozvoj infraštruktúry vrátane nemocníc a ciest.

Viac o téme: VoľbyZačiatokRwandaPaul Kagame
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu