Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Britský premiér a líder labouristov diskutovali o daniach, imigrácii i brexite

Rishi Sunak
Rishi Sunak (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

LONDÝN - Britský premiér Rishi Sunak a líder opozičných labouristov Keir Starmer sa v stredu v záverečnej debate pred predčasnými parlamentnými voľbami vyjadrovali k témam daní, imigrácie, rodových záležitostí i brexitu. Informuje o tom správa z agentúry AP a stanice BBC.

Líder konzervatívcov Sunak svojmu protivníkovi opakovane vyčítal plánované zvyšovanie daní i absenciu plánov na riešenie nezákonnej migrácie. Obaja takisto odpovedali na otázku, čo by urobili na zlepšenie obchodných vzťahov Británie s EÚ.

archívne video

Budúca britská premiérka Liz Trussová na videu ku kampani (Zdroj: Facebook/Liz Truss)

Sunak uviedol, že jediný spôsob, ako dosiahnuť ďalšiu obchodnú dohodu s EÚ, by bolo povoliť voľný pohyb tovaru cez "zadné dvierka" - hranice medzi Írskom a Severným Írskom.

"Nevraciame sa späť do EÚ, nepripájame sa naspäť k jednotnému trhu či colnej únii a nesúhlasíme s voľným pohybom," povedal Starmer. Takisto vyjadril presvedčenie, že Británia je schopná dosiahnuť lepšiu dohodu než je tá sfušovaná, ktorú má v súčasnosti a je pripravený za ňu bojovať.

Starmer kritizoval Sunakove plány na deportáciu niektorých žiadateľov o azyl do Rwandy. Premiér sa ho však spýtal, ako by s nimi naložil on a, či plánuje uzavrieť dohodu s hnutím Taliban v Afganistane o deportácii azylantov, ktorých Británia neprijala, pripomenula AP i BBC.

Obaja lídri vyjadrili odhodlanie chrániť práva žien na oddelené priestory určené len pre jedno pohlavie. Stredajšia debata sa konala v priestoroch Nottingham Trent University (NTU) v Nottinghame. Pred inštitúciou sa zhromaždili demonštranti podporujúci Palestínčanov.

Briti pôjdu k volebným urnám 4. júla, keď si budú voliť 650 poslancov Dolnej snemovne parlamentu. Sunak je premiérom od októbra 2022 a konzervatívci sú pri moci od roku 2010. Na základe výsledkov predvolebných prieskumov sa však očakáva výrazné víťazstvo labouristov.

Viac o téme: DaneDiskusiaImigráciaVeľká BritániaBrexitKeir StarmerRishi Sunak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu