Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Čína začala pri svojom pobreží spoločné vojenské cvičenie s Ruskom

Vladimír Putin na rokovaní v Pekingu
Vladimír Putin na rokovaní v Pekingu (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

PEKING - Čínske a ruské námorné sily odštartovali v nedeľu spoločné vojenské cvičenie z juhočínskeho vojenského prístavu v provincii Kuang-tung. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na čínsku štátnu agentúru Sinchua.

Podľa čínskeho ministerstva obrany manévre prebiehali v západnej a severnej časti Tichého oceánu. Ministerstvo zdôraznilo, že cvičenie nemá žiaden súvis s medzinárodnou či regionálnou situáciou a nie je zamerané proti žiadnej tretej strane.

archívne video

Samostatná delostrelecká brigáda zničila ruský MT-LB (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Cieľom spoločných manévrov je "demonštrácia odhodlania a schopností oboch strán pri spoločnom riešení námorných bezpečnostných hrozieb a zachovaní globálneho a regionálneho mieru a stability", oznámil čínsky rezort obrany. Dodal, že cvičenia "ďalej prehlbujú komplexné strategické partnerstvo Číny a Ruska".

Lídri NATO vyjadrili znepokojenie

Peking o vojenských cvičeniach s Ruskom informoval po summite Severoatlantickej aliancie vo Washingtone. Lídri NATO na summite vyjadrili znepokojenie nad prehlbujúcimi sa väzbami medzi Čínou a Ruskom. Peking sa podľa NATO stal "rozhodujúcim podporovateľom ruskej vojny na Ukrajine prostredníctvom takzvaného partnerstva bez obmedzení a rozsiahlej podpory ruskej obrannej priemyselnej základne", pripomína AFP.

Čína napriek kritike zo Západu v súvislosti s podporovaním Moskvy trvá na tom, že nie je účastníkom konfliktu na Ukrajine.

Viac o téme: Vojenské cvičenieRuskoČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu