Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Čína podniká pri svojom pobreží vojenské cvičenie s Ruskom

(Zdroj: SITA/Taiwan Ministry of National Defense via AP)

PEKING - Čína podniká od začiatku júla pri svojom južnom pobreží spoločné vojenské cvičenia s Ruskom. Manévre potrvajú do polovice mesiaca, oznámilo v piatok čínske ministerstvo obrany. Informujeme o tom na základe správy agentúry AFP.

Cvičenia s názvom Joint Sea-2024 sa konajú vo vodách a vzdušnom priestore v okolí mesta Čan-ťiang v provincii Kuang-tung. Cieľom spoločných manévrov je "demonštrácia odhodlania a schopností oboch strán pri spoločnom riešení námorných bezpečnostných hrozieb a zachovaní globálneho a regionálneho mieru a stability", oznámil čínsky rezort obrany. Dodal, že cvičenia "ďalej prehlbujú komplexné strategické partnerstvo Číny a Ruska".

Lídri NATO na summite vyjadrili znepokojenie

Peking o vojenských cvičeniach s Ruskom informoval po summite Severoatlantickej aliancie vo Washingtone. Lídri NATO na summite vyjadrili znepokojenie nad prehlbujúcimi sa väzbami medzi Čínou a Ruskom. Peking sa podľa NATO stal "rozhodujúcim podporovateľom ruskej vojny na Ukrajine prostredníctvom takzvaného partnerstva bez obmedzení a rozsiahlej podpory ruskej obrannej priemyselnej základne", pripomína AFP. Čína napriek kritike zo Západu v súvislosti s podporovaním Moskvy trvá na tom, že nie je účastníkom konfliktu na Ukrajine.

Viac o téme: Vojenské cvičenieRuskoČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu