Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Scholz odmietol obavy: Americké rakety v Nemecku majú slúžiť ako odstrašujúci prostriedok

Olaf Scholz
Olaf Scholz (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber, File)

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok opäť odmietol obavy, že plánované rozmiestnenie amerických rakiet dlhého doletu v Nemecku by mohlo viesť k zvýšeniu napätia s Ruskom. Zbrane majú podľa neho slúžiť ako odstrašujúci prostriedok. Informuje o tom agentúra DPA.

"Vždy nám ide o to, aby sme zabránili vojne," povedal nemecký kancelár po stretnutí s japonským premiérom Fumiom Kišidom v Berlíne. Nemecko a Spojené štáty v stredu pred začiatkom summitu lídrov členských štátov NATO oznámili dohodu o umiestnení amerických riadených striel typu Tomahawk a ďalších zbraní dlhého dosahu na území Nemecka od roku 2026. DPA uviedla, že pôjde prvý prípad umiestnenia takýchto zbraní v Nemecku od konca studenej vojny. V dokumente sa tiež spomínajú protilietadlové rakety SM-6 a novo vyvíjané hypersonické zbrane.

archívne video

Šachta pod stolom v detskej izbe viedla do tunela, v ktorom boli zbrane, vrátane rakiet RPG, a slúžil ako výcvikový a bojový priestor. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Scholz v piatok opäť prisľúbil, že Nemecko bude kontrolovať svoje dodávky zbraní na Ukrajinu tak, aby neviedli k priamej konfrontácii s Ruskom. Prijímané rozhodnutia majú podľa neho zabezpečiť bezpečnosť Nemecka a Aliancie.

Odpoveď Ruska na novú hrozbu

V reakcii na dohodu USA a Nemecka námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov vo štvrtok uviedol, že Rusko vypracuje vojenskú odpoveď na "novú hrozbu". Riabkov zároveň vyhlásil, že umiestnenie amerických rakiet v Nemecku je zamerané predovšetkým na narušenie bezpečnosti Ruska. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že jeho krajina a NATO smerujú k obnoveniu studenej vojny.

Viac o téme: DohodaZbraneUSANemeckoOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu