Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Budúci týždeň sa rozhodne o šéfovi Európskej komisie: Liberáli zo SR chcú post podpredsedu Európskeho parlamentu

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (2)
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

BRUSEL - Počas prvého plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa bude konať od 16. do 19. júla v Štrasburgu, sa bude rozhodovať o tom, či Ursula von der Leyenová povedie Európsku komisiu (EK) najbližších päť rokov. Zároveň sa o jednu z podpredsedníckych funkcií v EP chce uchádzať aj slovenská delegácia v liberálnej skupine Obnovme Európu (RE). Historicky prvým slovenským podpredsedom EP bol Michal Šimečka, ktorého v tejto funkcii nahradil Martin Hojsík.

Von der Leyenová potrebuje na obhajobu svojej predsedníckej funkcie v eurokomisii v tajnom hlasovaní najmenej 361 hlasov zo 720-členného europarlamentu. Či dostane dostatok hlasov pre výkon svojho druhého mandátu, bude známe vo štvrtok 18. júla o 13.00 hodine SELČ.

archívne video

Žiga prevzal zápisnicu o výsledku volieb do Európskeho parlamentu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Ako v piatok pred novinármi uviedol hovorca EP Jaume Duch, dovtedy by si zákonodarcovia mali zvoliť predsedu, podpredsedov a kvestorov EP. Predsednícku stoličku by si mala udržať Roberta Metsolová z Malty ako zástupkyňa Európskej ľudovej strany (EPP), ktorá v eurovoľbách zvíťazila.

Nová predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová
Zobraziť galériu (2)
Nová predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Čo sa týka podpory súčasnej šéfky EK, tri tzv. proeurópske frakcie - ľudovci, socialisti a liberáli - majú spolu 401 mandátov, avšak nie všetci poslanci týchto skupín von der Leyenovú podporia. Tá preto rokovala o podpore aj s frakciou Zelených (53 kresiel) a má tiež podporu poslancov za ODS z frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), čo verejne naznačil český premiér Petr Fiala.

Kandidáti na eurokomisárov

Súčasná šéfka EK sleduje aj nominácie národných vlád na eurokomisárov. Zatiaľ pozná iba osem mien: Estónsko chce Kaju Kallasovú za šéfku diplomacie EÚ, čo potvrdil aj summit EÚ, Slovensko chce pokračovať s Marošom Šefčovičom, podobne ako Lotyšsko s Valdisom Dombrovskisom. Švédsko do Bruselu posiela ministerku pre európske záležitosti Jessiku Roswallovú, Írsko exministra financií Michaela McGratha, Fínsko bývalú europoslankyňu a ministerku pre verejné záležitosti Hennu Virkkunenovú a Slovinsko bývalého člena Európskeho dvora audítorov Tomaža Vesela. Pri ďalších členských krajinách je v hre buď viacero mien, alebo, ako napríklad v prípade Grécka, doterajší eurokomisár Margaritis Schinas čaká na súhlas vlády.

Viac o téme: EKEPUrsula von der LeyenováRoberta Metsolová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu