Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Štvrtá najväčšia frakcia podporila Metsolovú na post šéfky Európskeho parlamentu

(Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Politická skupina Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), momentálne štvrtá najväčšia frakcia v Európskom parlamente (EP), ešte pred utorňajšou voľbou predsedníčky EP oznámila, že na tento post podporí súčasnú šéfku europarlamentu Robertu Metsolovú. Informuje o tom spravodajca TASR.

Frakcia ECR, ktorá sama seba označuje za eurorelaistickú, sa na podpore pre Metsolovú dohodla v pondelok večer. Po stretnutí skupiny v Štrasburgu, pred ustanovujúcim zasadnutím EP, informovala, že veľká väčšina jej členov bude hlasovať za znovuzvolenie Metsolovej. ECR má teraz 78 mandátov v 720-člennom europarlamente a Metsolová môže rátať s podporou Európskej ľudovej strany (EPP), ktorej je členkou, tiež s podporou socialistov a demokratov, liberálov z Obnovme Európu (RE) a výhrady voči nej nemajú ani Zelení.

Potrebná je nadpolovičná väčšina platných odovzdaných hlasov

Protikandidátkou Metsolovej je španielska europoslankyňa Irene Monterová za frakciu Ľavica. Funkciu získa kandidát, ktorý dosiahne nadpolovičnú väčšinu platných odovzdaných hlasov. Spolupredseda ECR Nicola Procaccini pre médiá uviedol, že Metsolová "dokázala svoju oddanosť dialógu a otvorenosť voči rovnováhe a kompromisom". Podľa jeho slov je schopná stavať mosty a nájsť spoločnú reč naprieč politickými tábormi v europarlamente.

Jeho kolega, spolupredseda ECR Joachim Brudzinski, dodal, že Metsolová má mnohé z vlastností, ktoré predseda EP potrebuje a spresnil, že je pragmatická a orientovaná na dosiahnutie konsenzu. Ocenil zároveň aj jej oddanosť Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii. Skupina ECR sa v pondelok rozhodla navrhnúť svojich europoslancov Robertsa Zileho z Lotyšska a Antonellu Sbernovú z Talianska ako svojich kandidátov na podpredsedov EP, ktorých je dokopy 14, a poľského poslanca Kosmu Złotowského nominovali ako kandidáta ECR na jedného z piatich kvestorov EP.

Viac o téme: Európsky parlamentRoberta MetsolováSkupina Európskych konzervatívcov a reformistov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu