Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Novela zákona o interrupciách nezískala dostatočnú podporu v Poľskom parlamente

Odporcovia liberalizácie interrupcií v Poľsku vyšli do ulíc Varšavy
Odporcovia liberalizácie interrupcií v Poľsku vyšli do ulíc Varšavy (Zdroj: TASR/AP/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Poslanci dolnej komory poľského parlamentu v piatok neschválili novelu Trestného zákona, ktorá by dekriminalizovala pomoc pri umelom prerušení tehotenstva do 12. týždňa tehotenstva. Informujú o tom agentúry PAP a AFP.

Za prijatie novely bolo 215 poslancov, proti 218, dvaja sa zdržali a nehlasovalo 23 zákonodarcov vrátane siedmich koaličných. Návrh predložila aliancia Ľavica, ktorá je súčasťou koaličnej vlády Donalda Tuska. Legislatívu odmietli zástupcovia dvoch najväčších opozičných strán - nacionalistickej Právo a spravodlivosť (PiS) a krajne pravicovej Konfederácie. Proti hlasovali aj niektorí poslanci koaličnej Poľskej ľudovej strany (PSL).

archívne video

Záborská predložila do parlamentu opäť návrh na zmeny v interrupciach (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Výsledok hlasovania je ranou pre mimovládne organizácie usilujúce sa pomôcť ženám predčasne ukončiť tehotenstvo, napríklad poskytovaním potratových tabletiek získaných v iných krajinách. Podľa súčasného trestného zákona hrozí za umelé prerušenie tehotenstva so súhlasom ženy, pomoc pri ňom alebo navádzanie k nemu väzenie až na tri roky. Autori novely chceli tieto ustanovenia zo zákona vypustiť.

V Poľsku je v súčasnosti umelý potrat legálny len v prípade, ak tehotenstvo priamo ohrozuje život a zdravie tehotnej ženy alebo ak je podozrenie, že tehotenstvo je dôsledkom nezákonného činu, napríklad znásilnenia. Aj v týchto prípadoch však existuje možnosť, že lekár zákrok odmietne vykonať s odkazom na takzvanú výhradu vo svedomí.

Najprísnejšie zákony

Poľsko má v súčasnosti jedny z najprísnejších zákonov o interrupciách v Európe a zostáva v tejto otázke hlboko rozdelené. Ďalšie tri návrhy zákonov, o ktorých sa stále rokuje v parlamentných výboroch, v rôznom rozsahu navrhujú uľahčenie prístupu k interrupciám.

Poľský prezident Andrzej Duda, spojenec PiS, tento týždeň avizoval, že bude vetovať každý schválený návrh zákona týkajúci sa interrupcií. Poľský ústavný súd v roku 2020 protipotratové zákony sprísnil, keď rozhodol, že možnosť interrupcií v prípade nezvratného poškodenia plodu alebo vážnej nevyliečiteľnej choroby je v rozpore s ústavou.

Viac o téme: PoslanciInterrupciaNovelaZamietnutiePoľskoTrestný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu