Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Rokovania o prímerí v Pásme Gazy budú pokračovať v Káhire, potvrdil Izrael

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

TEL AVIV - Rokovania o aktuálnom návrhu dohody o prímerí v Pásme Gazy a prepustení izraelských rukojemníkov budú pokračovať v Káhire. Podľa agentúry Reuters dnes informácie egyptských médií potvrdila kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Sprostredkovateľom pri rokovaní medzi palestínskym hnutím Hamas, ktorý Západ považuje za teroristickú organizáciu, a Izraelom, sprostredkúvajú Katar, Egypt a Spojené štáty.

Izraelský vyjednávací tím sa v noci na dnes vrátil z Kataru, dopoludnia o priebehu stretnutí informoval premiéra Netanjahua. Do Káhiry delegáciu povedie šéf izraelskej tajnej služby Šin Bet Ronen Bar, budú v nej aj zástupcovia izraelskej armády IDF a odletí už dnes večer. S odvolaním sa na úrad premiéra to uviedol list The Times of Israel. Netanjahuov úrad zdôrazňuje, že rozhovory skúmali iba spôsoby, ako priviesť rukojemníkov domov a zároveň "zabezpečiť, aby bolo dosiahnuté všetky vojnové ciele".

archívne video

Elitné špeciálne jednotky Hizballáhu predstavuje bezprostrednú hrozbu smerom k severnej hranici Izraela (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Izraelskú ofenzívu v Pásme Gazy vlani v októbri vyvolal teroristický útok Hamasu na juh Izraela, pri ktorom zomrelo na 1200 ľudí a bolo odvlečených na 250 rukojemníkov. Odveta si vyžiadala najmenej 38.345 palestínskych životov, z toho 50 za uplynulý deň.

Viac o téme: RokovaniaPrímerieEgyptIzraelPalestínaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu