Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

De Wever dúfa, že Belgicko bude mať novú federálnu vládu do 20. septembra

Bart De Wever
Bart De Wever (Zdroj: TASR)

BRUSEL - Predseda strany Nová flámska aliancia (N-VA) a kráľom poverený zostavovateľ novej koaličnej federálnej vlády Bart De Wever vyjadril nádej, že federálny kabinet zostaví ešte pred 20. septembrom, čiže dátumom, do ktorého musia členské štáty EÚ predložiť svoje rozpočtové plány Európskej komisii.

V posledných týždňoch bol De Wever skúpy na slovo, pokiaľ ide o priebeh koaličných rokovaní. Kráľ Filip ho v stredu (10. 7.) oficiálne vymenoval za takzvaného "formátora", čiže zostavovateľa vlády. Býva zvykom, že ak je zostavovateľ úspešný, stane sa predsedom federálnej vlády. V prípade De Wevera by platilo, že federálnym premiérom sa po prvýkrát v histórii krajiny stane flámsky nacionalista.

archívne video

Belgický premiér: Obe naše krajiny plne podporujú ukrajinskú vládu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

De Wever však novinárom prezradil, že sa usiluje o to, aby vláda vznikla do 20. septembra, keď musí Belgicko predložiť eurokomisii návrh viacročného rozpočtu a viacročný plán rozpočtovej, reformnej a investičnej politiky.

S cieľom dostať rozpočet krajiny späť do limitov požadovaných EÚ sa v Belgicku hovorí o reštrukturalizácii vo výške najmenej 23 miliárd eur počas štyroch alebo siedmich nadchádzajúcich rokov. Návrh rozpočtu na rok 2025, v ktorom musí Belgicko načrtnúť cestu reštrukturalizácie po dohode s eurokomisiou, musí vláda predložiť najneskôr do 15. októbra. Podľa denníka The Brussels Times líder N-VA okrem toho 20. september vníma aj ako politický dátum, ktorý predchádza októbrovým lokálnym voľbám, a považuje za dobrý signál pre voličov mať dovtedy funkčnú vládu.

Hlavné body politickej dohody

De Wever odkázal, že v najbližších dňoch sa pokúsi preskúmať hlavné body politickej dohody pre všetky strany, ktoré sú v hre o koaličnú vládu. "Výzvy pred nami sú obrovské. Rozpočtový proces je obrovská úloha, musíme na tom pracovať. Reštrukturalizácia rozpočtu, reforma zdravotníctva, dôchodkov, trhu práce, to všetko je obrovská práca. Mám však dojem, že päť strán má ambíciu začať túto prácu," opísal situáciu De Wever.

Viac o téme: VládaBelgickoBart De Wever
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu